Fortum kertoi aamupäivällä olevansa valmis Pyhäjoelle suunnitellun Fennovoiman ydinvoimalan suuromistajaksi.
Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että epäilyksistä huolimatta mukaanlähtö on Fortumin oma päätös ja tehty puhtaasti liiketoiminnallisista syistä. Hallituksen ohjailusta ei ole Kuulan mukaan kyse.
Ydinvoimasta äänestetään perjantaina, mutta Fortum kertoi sopimuksesta siis tänään.
– Yhtiö oli valmis allekirjoittamaan tänään kauppasopimuksen. Pörssiyhtiön pitää kertoa heti, jos tällaisia sopimuksia allekirjoitetaan. Jos olisimme olleet valmiita allekirjoittamaan viime viikolla, olisimme kertoneet asiasta silloin.
Varsinkin vihreät on ollut jopa raivoissaan Fortumin mukaantulosta, ja vaatii puheenjohtajan suulla tietoa, onko hallitus vaikuttanut ratkaisuun.
– Se että tämä tuli julki tällä viikolla ei ole sattumaa. Keskusteluja on varmasti käyty paljonkin. On erikoista että Fortum käänsi kelkkansa, aikaisemmin se on ollut täysin erossa tästä hankkeesta. Tuntuu että tässä on yritetty pelastaa tämä hanke ja sen hyvin heikko suomalainen omistajapohja. Se ei tee tästä kovinkaan paljon parempaa. Tämä on tällaista 70-lukulaista idänkauppaa tämä koplaus mitä tässä nähdään, Ville Niinistö sanoo MTV Uutisille.
On myös ihmetelty Fortumin kiinnostusta vesivoimaan Venäjällä.
– Tämä hanke on paketti. Vesivoima on paketin kiinnostavin osa. Fortumilla ja Rosatomilla on sen kautta yhteisiä intressejä.
Toimitusjohtaja Kuula sanoo ymmärtävänsä ydinvoimaan kriittisesti suhtautuvia. Hän pitää itsestään selvänä, että ydinvoima herättää aina ristiriitaisia tunteita. Kuula sanoo, että Suomessa ydinvoiman rakentaminen on turvallista ja esimerkiksi valvova viranomainen, Stuk, on erittäin korkeatasoinen.
Venäjä ei pelota Fortumia.
– Olemme sanoneet, että olemme Venäjällä kotimarkkinoilla. Olemme siis siellä vaikeinakin aikoina. Fortumilla ei ole ollut Venäjällä vastoinkäymisiä.
Fortumin Fennovoimaan ja ydinvoimahankkeeseen mukaantulon ehtona on se, että yhtiö saa enemmistöomistukseensa venäläisen TGC-vesivoimayhtiön.
Mikäli omistusjärjestely Venäjällä toteutuu, Fortum on valmis ostamaan jopa 15 prosentin osuuden Fennovoimasta. Se nostaisi yhtiön kotimaisen omistuksen reilusti yli vaaditun 60 prosentin.