Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan on selvää, että Uniper-sijoitukseen ei voi olla tyytyväinen.
– On selvää, ettemme voi olla tyytyväisiä tapahtuneesta. Tämä ei todellakaan ole mennyt suunnitellusti tai kuten itse olen odottanut. Meidän täytyy ehdottomasti olla nöyriä asiasta, hän sanoi kansainväliselle yleisölle järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.
Fortum on sijoittanut Uniperiin noin seitsemän miljardia euroa omaa pääomaa. Vuosien verralla yhtiö on saanut Saksasta noin 900 miljoonan euron osingot, ja osakkeiden myynnistä se on saamassa noin 500 miljoonan euron tulot. Uniper-omistus on siis jäämässä vahvasti tappiolliseksi.
Rauramo puolusteli sijoitusta sillä, että kun Fortum teki viime vuonna historiansa suurimman tuloksen, puolet siitä tuli Uniperista ja pitkälti kaasukaupan ansiosta. Hänen mukaansa energiakaupasta ensin Neuvostoliitosta ja sitten Venäjältä oli 50 vuoden perinne.
– Teimme sen virheen, että oletimme Venäjän käyttäytyvän järjellisesti energianmyynnin suhteen, Rauramo sanoi.
Lue myös: Fortum myy Uniper-omistuksensa Saksalle
Viiden vuoden Saksan-seikkailu
Fortumin Uniper-omistus sai alkunsa vuonna 2017. Yhtiö kertoi kyseisen vuoden keväällä neuvottelevansa 47 prosentin osuuden ostamisesta Uniperista.
E.ON hyväksyi Fortumin ostotarjouksen tammikuussa 2018, mutta tätä ennen Uniper varoitti Fortumin osakkeenomistajia kaupan riskeistä suomenkielisellä tiedotteella. Uniper torjui ostotarjousta myös nostamalla omaa osinkoaan.
Tulevien vuosien aikana Fortum lisäsi edelleen omistustaan Uniperista, kunnes se hallitsi 78:aa prosenttia yhtiöstä ja Uniperista tuli sen tytäryhtiö. Viime vuoden maaliskuussa Fortum vaihdatti Uniperin toimitusjohtajan ja talousjohtajan.
Uniperin taloustilanne alkoi murentua, kun Venäjä alkoi käyttää maakaasutoimitusten supistamista Eurooppaa kohtaan viime vuoden lopulla sekä valmistautui hyökkäämään Ukrainaan. Yhtiö joutui ostamaan korvaavaa maakaasua korkeaan hintaan ja myymään sen aiempien sopimuksen mukaisella hinnalla.
Lue myös: Fortum myy Uniperin Saksan valtiolle, Fortumin tappio yhteensä yli 6 miljardia euroa – Rauramo: "Olen harmissani ja pahoillani"
Tämän vuoden tammikuussa Fortum myönsi Uniperille enintään kahdeksan miljardin rahoituksen markkinoiden heiluntaan varautumiseksi.
Fortum, Uniper ja Saksa sopivat vakautusjärjestelystä Saksan energiamarkkinoille olennaiselle kriisiyhtiölle heinäkuussa. Tämänkin jälkeen Uniper tuotti analyytikkoarvioiden mukaan toistasataa miljoonaa euroa tappiota. Uniperin tilanne näkyi myös Fortumin tuloksessa, joka toisella vuosineljänneksellä romahti yli yhdeksän miljardia euroa tappiolle.
Uniperin tilannetta synkisti entisestään, että syyskuun alussa Venäjä lopetti kaasutoimitukset Nord Stream -kaasuputken kautta kokonaan. Myöhemmin syyskuussa kansainväliset tiedotusvälineet alkoivatkin kertoa Saksan harkitsevan Uniperin kansallistamista.