Tänään on tullut kuluneeksi tasan seitsemän vuotta maanjäristyksestä, joka nostatti Japaniin iskeneen tuhoisan tsunamin vuonna 2011.
Tyyneltä valtamereltä Japanin pääsaari Honshun itärannikolle vyörynyt hyökyaalto surmasi lähes 19 000 ihmistä ja aiheutti onnettomuuden Fukushiman ydinvoimalassa.
Radioaktiivisia aineita pääsi sekä mereen että laitosta ympäröiville maa-alueille.
Mittava ydinkatastrofi ei vaatinut tiettävästi yhtään välitöntä kuolonuhria. Se on kuitenkin vaikuttanut voimalan lähellä sijaitsevien kylien asukkaisiin merkittävällä tavalla.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Onnettomuuden vaikutusalueelta evakuoitiin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Osa evakuointimääräyksistä on sittemmin purettu, mutta harva paikallisista on palannut kotikonnuilleen.
Esimerkiksi muutaman kilometrin päässä Fukushiman ydinvoimalasta sijaitsevassa Namien kylässä on valmistauduttu asukkaiden takaisinmuuttoon viime vuoden maaliskuusta lähtien.
Kylän 21 000 asukkaasta kotiin on palannut tähän mennessä vain 490, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Arvioiden mukaan radioaktiivisen säteilyn ei pitäisi aiheuttaa terveyshaittoja alueilla, joita evakuointimääräykset eivät enää koske.
Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään siitä.
– Tilanne on tieteen tuolla puolen, Fukushiman ydinkatastrofia tutkinut tohtori Otsura Niwa kommentoi The New York Times -lehden haastattelussa viime vuonna. Niwa on Hiroshimassa päämajaansa pitävän säteilytutkimuslaitos Radiation Effects Research Foundationin puheenjohtaja.
Jos ihmiset päättävät palata, he tekevät sen inhimillisistä syistä, Niwa kertoo lehdelle. Suurin osa paluumuuttajista onkin vanhuksia.
Yksi heistä on The New York Timen haastattelema 77-vuotias mies, joka palasi Namieen avatakseen jälleen pyöräkorjaamonsa. Miehen perhe on pitänyt liikettä 80 vuoden ajan.
– Olen niin vanha, ettei minua oikeastaan kiinnosta säteily, mies kertoo lehdelle.