Kiina vastustaa Fukushiman veden vapauttamista jyrkästi. Japanin Pekingin-suurlähetystö on kehottanut kansalaisiaan välttämään äänekästä japanin puhumista alueella.
Japanissa on raportoitu kiinalaisen puhelinhäirinnän aallosta sen jälkeen, kun Fukushiman ydinvoimalalta alettiin vapauttaa vettä Tyyneenmereen tällä viikolla.
Japanilaiset yritykset ja ryhmät kertovat saaneensa niin paljon puheluja kiinankielisiltä soittajilta, että se on häirinnyt normaalia toimintaa. Soittelun kohteita on ollut tokiolaisesta konserttihallista aina Iwaten pohjoisosassa sijaitsevaan akvaarioon asti.
Eräs fukushimalainen liikemies kertoi uutistoimisto Kyodolle, että hänen neljään ravintolaansa ja leipomoonsa tuli perjantaina yhteensä noin 1000 puhelua pääosin Kiinasta. Yrityksen puhelimet piti laittaa pois päältä, Kyodo raportoi.
Fukushiman kaupungin pormestari kirjoitti lauantaina Facebookissa, että kaupungintalolle oli soitettu noin 200 tällaista puhelua kahden päivän aikana ja että kohteeksi ovat joutuneet myös paikalliset koulut, ravintolat ja hotellit.
– Raportoin tästä Japanin hallitukselle ja vaadin toimia, pormestari Hiroshi Kohata kirjoitti viestissään.
Samaa on tapahtunut myös Kiinassa sijaitsevia japanilaisia toimijoita kohtaan, japanilainen diplomaatti kertoo. Japanin Pekingin-suurlähetystö on kehottanut kansalaisiaan välttämään äänekästä japanin puhumista alueella.
Kiina kielsi merenelävien tuonnin Japanista
Kiina on vastustanut Fukushiman veden vapauttamista Tyyneenmereen jyrkästi ja väittää sen saastuttavan valtamerta. Kiina kielsi torstaina kala- ja äyriäisruokien tuonnin Japanista vedoten elintarviketurvallisuuteen.
Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA arvioi heinäkuussa Japanin suunnitelman olevan turvallinen. Uudet alueella tehdyt kokeet ovat varmistaneet, että radioaktiivisen tritiumin määrä mereen laskettavassa vedessä oli turvallinen, järjestö sanoi torstaina.
Veden vakuutetaan olevan vaaratonta
Voimalan alueelle kertyneen veden valuttaminen aloitettiin torstaiaamuna noin seitsemältä Suomen aikaa. Fukushima I -ydinvoimalassa kolmen ydinreaktorin sydämet sulivat vuonna 2011 tapahtuneen maanjäristyksen ja sen aiheuttaman tsunamin seurauksena.
Ydinvoimalan omistaa Japanin suurin sähköyhtiö Tepco, jonka mukaan voimalan alueella on yli 1,3 miljoonaa kuutiometriä saastunutta vettä. Vettä aiotaan valuttaa mereen enimmillään 500 kuutiometriä päivässä noin kilometrin mittaisen putken kautta.
Yrityksen mukaan radioaktiivinen aines on suodatettu vedestä lukuun ottamatta tritiumia, jonka tasojen kerrotaan olevan vaarattomia ja alhaisempia kuin toiminnassa olevien ydinvoimaloiden vapauttamissa tritiumpäästöissä.