Pääsetkö kunnosta kertovaan perusasentoon? Valitettavan harva ei: ”Sehän nyt meitä istuvia ihmisiä rupeaa ensimmäisenä kiristämään”

14:04img
Yliopistotutkija Arja Sääkslahti ja tohtorikoulutettava Mikko Huhtiniemi kertovat, miksi liikunta on lapsille ja nuorille tärkeää ja miten liikuntaa voisi edistää.
Julkaistu 13.12.2019 06:33

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suomalaiset istuvat yhä enemmän vauvasta vaariin. Eilen julkaistuissa Move-mittauksen tuloksissa on kuitenkin havaittavissa myös positiivista kehitystä.

Istuva elämäntapa heikentää ihmisen kehon liikkuvuutta ja aiheuttaa lihasjumeja, jotka saavat aikaan päänsärkyä sekä tuki- ja liikuntaelinongelmia. Tämä näkyy karulla tavalla perusliikkeiden suorittamisessa. Valitettavan moni ei pääse kyykkyasentoon. Kyykkyasento kertoo erityisesti pohkeiden, selän ja rintarangan liikkuvuudesta.

– Kyykkyasennossa ollaan kädet ylhäällä ja sehän nyt meitä istuvia ihmisiä rupeaa ensimmäisenä kiristämään, yliopistotutkija Arja Sääkslahti Jyväskylän yliopistosta sanoi Huomenta Suomessa torstaina.

Istuva elämäntapa ei kosketa vain aikuisia toimistotyöläisiä. Myös lapset ja nuoret istuvat yhä enemmän, mikä heikentää heidän liikkuvuuttaan – eritoten ylävartalon liikkuvuutta. Myös kestävyyskunnossa on suuria eroja lasten ja nuorten kesken.

– Myös paikkakohtaisia eroja. Pitkien koulumatkojen istuminen bussissa näkyy ihan arjen asioissa, Sääkslahti sanoo.

Positiivisiakin uutisia on. Nykylapset ja -nuoret näyttävät harrastavan paljon lihaskuntoa parantavia lajeja, minkä vuoksi heidän lihaskuntonsa onkin hyvällä tasolla.

Lue myös: Pystytkö vielä näihin liikkeisiin? Testaa, oletko yhtä hyvässä kunnossa kuin ikäisesi kuuluu olla

Kahdeksasluokkalaisten kunnossa suunta on ylöspäin

Lasten ja nuorten fyysisestä kunnosta on kerätty jälleen tietoa Move-mittauksessa, jonka tulokset julkistettiin eilen. Move-mittaukseen osallistuvat viides- ja kahdeksasluokkalaiset suorittavat erilaisia kuntotestejä, jotka mittaavat kestävyyttä, liikkuvuutta ja lihasvoimaa.

– Se on todella mittava ja maailmanlaajuisestikin hyvin ainutlaatuinen ja upea systeemi. Osoitamme olevamme kiinnostuneita siitä, miten meidän lapset ja nuoret voi, Sääkslahti ylisti Move-mittausta, joka tavoitti viime vuonna ensimmäistä kertaa koko kahdeksasluokkalaisten ikäluokan, noin 100 000 nuorta.

Neljän vuoden aikana on havaittu, että viidesluokkalaisten kunto on pysynyt melko tasaisena kallistuen kuitenkin heikentymisen puoleen. Kahdeksasluokkalaisilla puolestaan on havaittavissa, että suunta on ylöspäin. Tuo kehitys vahvistaa näkemystä, jonka mukaan mittaukset ovat merkityksellisiä, koska niiden avulla nuoret oppivat, miten heikkouksiaan voisi kehittää.

Tunti reipasta liikuntaa päivässä

Lasten ja nuorten olisi hyvä harrastaa tunti reipasta liikuntaa päivässä. Liikunnan tulisi olla monipuolista.

– Varhaislapsuudessa ja kouluaikana hankitaan hyvät motoriset perustaidot, että on laaja repertuaari tehdä erilaisia asioita, tohtorikoulutettava Mikko Huhtiniemi Jyväskylän yliopistosta sanoi.

Hyvä peruskunto rohkaisee osallistumaan erilaisiin harrastuksiin ja peliporukoihin, joiden kautta voi löytää kavereita. Urheilussa on vahvasti mukana fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös henkinen hyvinvointi sekä sosiaalisuus. Liikunta voikin saada aikaan positiivisen kierteen.

Katso videolta, miten aikuiset pärjäävät Move-testissä!

Lue myös: Tämä yksinkertainen liike voi olla tärkein terveysteko kehollesi – ja se on kaikkien opeteltavissa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta