Viiden jälkeen -ohjelmassa kerrottiin, että ihmisten tasapainoaisti on huonontunut viime vuosina.
Taas on se aika vuodesta, kun tiet alkavat olla liukkaita ja kaatumisia sattuu huomattavasti useammin. THL:n mukaan viimeisen 25 vuoden aikana kaatumisesta johtuvat tapaturmat ovat nelinkertaistuneet. Kaatuminen on tavallisin tapaturmaisen kuoleman syy yli 65-vuotiaille, mutta riskit ovat nykyään aiempaa huomattavasti korkeammat myös nuoremmille.
Riskitekijöitä kaatumisille ovat alkoholi, heikentynyt näkö, vähäinen fyysinen aktiivisuus, tasapainovaikeudet ja ympäristötekijät, kuten liukas tie. Usein kaatumiset tapahtuvat kotona tai kotipihassa.
Yleensä kaatuessa ihminen ottaa kaatumisen automaattisesti vastaan kädellä. Ranteet joutuvat koville, samaten kyynärpäät, olkapäät ja selän nikamat. Vanhemmissa ikäpolvissa lonkkamurtumat yleistyvät.
Tasapainoa voi kuitenkin treenata ja parantaa, eikä iällä ole merkitystä. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämmäksi tasapainon harjoittelu tulee.
– Se on oleellinen kyky ja taito ihan meidän liikkumisen kannalta, kertoi Sanna Mönkkönen Volttimedian liikunnan asiantuntija Viiden jälkeen -ohjelmassa viime viikolla.
Yllä olevalla videolla Mönkkösen yli 60-vuotiaille tarkoitettu liikuntaryhmä näyttää mallia, kuinka tasapainoa voi harjoitella.
Tasapainon harjoittelu ei vaadi hikirääkkiä
– Sitä pitäisi kehittää koko elämän ajan. Parhaiten haastaa se, että liikkuu paljon, liikkuu monipuolisesti ja erilaisissa ympäristöissä, Mönkkönen summaa.
Tasapainon treenaamisessa ei tarvitse liikkua niin, että hikoiluttaa. Avaintekijä on kehon haastaminen monipuolisesti. Jo pelkästään metsikössä kävely on erinomaista tasapainon treenaamista.
10:10
Katso perjantain Viiden jälkeen -ohjelman vinkit siihen, kuinka omaa tasapainoa voi testata ja mitä British Medical Journalissa julkaistu lääketieteellinen tutkimus paljasti tasapainosta.