Hänen nimensä on Adrénaline. Hän kävelee pieneen kesäiseen gallialaiskylään, ja saa pian Asterixin ja Obelixin toimiin, sillä teini-ikäinen punatukka ei olekaan ihan kuka tahansa.
Uusimman, tänään ilmestyvän Asterix-albumin nimi on Vercingetorixin tytär. Se heijastelee yleistä yhteiskuntien muutoksia myös sukupuolirooleissa.
Albumin tekijöiden Jean-Yves Ferrin ja Didier Conradin mukaan Adrénaline on uudenlainen hahmo Asterixissa: ei perinteinen gallialaissankariemme päitä sekaisin saava sivuhahmokaunotar kuten Mimosa, vaan albumin naispuolinen teini-ikäinen päähahmo.
Tekijöiden mukaan tytär on jo venähtänyt pituutta, mutta fyysinen kasvu jatkuu.
Adrénaline voimaantuu ja ryhti suoristuu
– Aluksi hänen ryhtinsä on kuin s-kirjain, siis hieman pyöreät hartiat ja äkäinen, mutta kun hän oppii pitämään puoliaan, hänen ryhtinsä suoristuu, albumin piirtänyt Conrad kuvailee Guardian-lehdessä.
Adrénalinen isä on Vercingétorix, historiallinen henkilö, gallialaisheimo arvernien kapinapäällikkö, joka joutui antautumaan Julius Caesarille vuonna 52 ennen ajanlaskumme alkua Alesian taistelun jälkeen.
Albumissa Julius Caesar haluaa saada käsiinsä Adrénalinen tämän isän antautumisen jälkeen tehdäkseen hänestä kunnon roomalaisen kansalaisen. Adrénaline halutaan saattaa turvaan Londiniumiin eli Lontooseen, ja matkalla hänet tuodaan kylään suojaan.
Tytär saapuu kahden saattajansa kanssa gallialaiskylään, laittaa uinuvan ja keskenään kähisevän kylän sekaisin. Voimakastahtoinen teinitytär tekee mitä tahtoo, välillä häpilyy, ja seikkailu on valmis.
Uuden Asterix-albumin ilmestyminen kerrotaan julki jo puoli vuotta etukäteen. Tänään ilmestyvä on sarjan 38. sarjakuvateos.
Uutta nuorisokieltä ja perinteisiä sanaleikkejä
Albumin kirjoittajan Ferrin mukaan uutta oli vahvan naishahmon lisäksi kirjoittaa nuorten käyttämää kieltä.
– Se oli aika hauskaa, sillä minun piti luoda eräänlainen tuon ajan teini-ikäisten kieli. Siitä ei ole olemassa paljon lähdeaineistoa, joten ajatus oli käyttää ilmaisuja, joita tuon ikäiset käyttävät.
Kuten Asterixeissa tapana on, tässäkin albumissa on myös sanaleikkejä niitä etsiville.
Adrénalinen kylään saattavat nuoret ovat nimeltään Monolitix ja Ipocalorix (vähäkalorinen). On myös hahmoja kuten Letitbix, Dopamine, Strictosensus ja Adictosérix.
Tekijät ovat myös muun muassa luoneet arvernien salaisen vapautusrintaman Front Arverne de Résistanche Checrèten, lyhenteeltään Farc. Kolumbiassa toimi vuosikymmeniä marxilainen sissijärjestö Fuerzas armadas revolucionarias de Colombia eli Farc.
Asterixit myyvät yhä
Le Monde -lehden mukaan Asterix-albumit ovat suosiossaan omaa luokkaansa.
Vercingetorixin tyttärestä otetaan viiden miljoonan kappaleen painos 20 eri kielellä. Ensimmäinen Asterix ilmestyi ensimmäisen kerran sarjakuvana lehdessä 60 vuotta sitten. Ensimmäinen albumi, suomeksi Asterix gallialainen, ilmestyi 1961.