Valtaosalle yrityksistä huijauksista koitui alle 500 euron vahingot, mutta myös muutamista yli 10 000 euron vahingoista raportoitiin.
Yli kolmasosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä on joutunut huijauksen kohteeksi, käy ilmi Suomen Yrittäjien toteuttamasta Yrittäjägallupista.
Huijauksen kohteeksi joutuneiden yritysten osuus on järjestön mukaan hieman suurempi kuin marraskuussa 2022, jolloin asiaa tutkittiin viimeksi.
Tämän vuoden alussa toteutetun kyselyn mukaan huijauksen kohteeksi kertoi joutuneensa 38 prosenttia vastaajista, kun marraskuussa 2022 vastaava luku oli 35 prosenttia.
– Merkittävimmät vahingot koituvat teollisuuden, rakentamisen ja kaupan yrityksille, Suomen Yrittäjien asiantuntija Niko Nurmela sanoo tiedotteessa.
– Esimerkiksi huijauksen kohteeksi joutuneista teollisuuden ja kaupan alan yrityksistä yhdeksän prosenttia on menettänyt rikollisille yli 10 000 euroa
Kyselyn mukaan valtaosalle yrityksistä huijauksista koitui alle 500 euron vahingot.
Viisi prosenttia yrittäjistä kertoi yli 10 000 euron vahingoista.
Yli 60 prosentissa tapauksista huijauksesta ei koitunut yritykselle vahinkoa.
Joka neljäs ilmoittanut viranomaisille
Järjestö kertoo, että sille tulee päivittäin useita yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka ovat joutuneet huijatuksi.
– Uusia huijaustapoja tulee koko ajan. Tyypillisiä huijausmuotoja ovat erilaiset puhelin- ja verkkohuijaukset.
– Usein keppihevoseksi joutuu tunnettu yritys, viranomainen tai yrittäjäjärjestö, kuten Posti, pankki, Patentti- ja rekisterihallitus tai Suomen Yrittäjät.
Noin neljännes yrittäjistä on tehnyt huijausrikoksesta ilmoituksen viranomaisille. Ilmoittaneiden osuus on Suomen Yrittäjien mukaan kasvanut vähitellen vuodesta 2019.
Kyselyyn vastanneiden yrittäjien mukaan viranomainen tutki rikoksen noin puolessa tapauksista.
Noin puolet yrittäjistä kertoi olleensa tyytyväinen tutkintaan.
Yrittäjägallupiin vastasi tammikuun alussa yli tuhat pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjää tai yrityksen edustajaa. Tutkimuksen toteutti Verian.
Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.