Geenitutkimuksen harppaukset avasivat mystisen MS-taudin syntysyitä: ”Lisää MS-riskiä todella merkittävästi”

MS-tautien määrä on kasvanut rajusti diagnosoinnin parannuttua. Lääketiede on myös onnistunut jäljittämään MS-taudin syntysyitä. Parantumattomasta sairaudesta Huomenta Suomen maanantaiaamussa keskustelivat neuroimmunologian professori Pentti Tienari ja MS-tautia sairastava Anu Valli.

MS-tauti keskushermoston sairaus, jossa kehon oma immuunijärjestelmä on hyökännyt keskushermostoa vastaan. Etenevään MS-tautiin sairastuu naisia kaksi kertaa enemmän kuin miehiä – yksi heistä Anu Valli, joka sai diagnoosin yli 20 vuotta sitten.

Professori Pentti Tienari sanoo, että sukupuolen vaikutusta sairastumiseen on pohdittu yli sata vuotta. Epäilykset kohdistuvat naisten hormonitoiminnan, immuniteetin kypsymisen sekä kahden X-kromosomin vaikutukseen sairauden kehittymisessä.

Suutelutauti moninkertaistaa sairastumisriskin

Geenitutkimuksen hyppäykset viittaavat siihen, että MS-tauti on pohjimmiltaan veren valkosolujen tauti, kertoo Tienari.

Ympäristötekijöistä yksi nousee ylitse muiden: Epstein-Barrin-virus, joka sairastetaan lapsuudessa tavallisena nuhakuumeena. Murrosiän jälkeen virus aiheuttaa mononukleoosin, kansankielessä pusutaudin.

– Mononukleoosi muuntaa immuniteettia sillä tavalla, että se lisää MS-riskiä todella merkittävästi, jopa 30–40-kertaisesti, Tienari sanoo.

Entä miten MS-tauti vaikutti Anu Valliin, kun hän sai teininä kuulla olevansa parantumattomasti sairas? Katso koko haastattelu videolta.


Lue myös:

    Uusimmat