Ensin Maricalta puutui jalka, sitten kylki ja käsivarsi: Tunnottomuus kesti kolme viikkoa – lääkäriltä murskaava diagnoosi

MS-tautiin sairastunut Marica kertoo, millainen oli hänen kohdallaan ensimmäinen oire.

Kouvolalainen kolmen lapsen äiti Marica Peiponen, 31, kertoo MTV Uutisille siitä, miten hänellä todettiin MS-tauti. Hänestä tuntuu, että tällaisia kertomuksia voisi näkyä enemmänkin vertaistueksi vastaavaa kokeville.

Tunnottomuus oikeassa puolessa kehoa

Vuosi sitten Marica oli perheensä kanssa lomareissulla asuntoautolla. Ohjelmaan kuului käväisy muun muassa Hangossa.

Kesken erään ajomatkan Marica huomasi, että oikeasta jalasta alkoi hävitä tunto.

Ensin hän ajatteli istuneensa autossa huonossa asennossa. Kun tunnottomuus levisi oikeaan kylkeen ja käsivarteen, hän alkoi ihmetellä, mistä on kyse. Nipistely ei tuntunut miltään.

– Mietin, mikähän homma tämä on.

Muita oireita ei ollut. Ei lihasheikkoutta tai muuta sellaista.

– Ajattelin, että on joku hermo jumissa, että kyllä tämä menee ohi, kun pääsee vähän jaloittelemaan ja liikkeelle, hän sanoo.

Muutama päivä kotiinpaluun jälkeen Maricalla oli suunnitelmissa 80 kilometrin pyöräretki, jota hän oli odottanut kuin kuuta nousevaa. Hän polki reitin Kouvolan ympäri toinen puoli kehosta puutuneena.

– Ei ehkä järkevintä, hän naurahtaa nyt.

Alla olevalla videolla reumaan sairastunut Maru kertoo, miten liikunta muutti hänen elämänsä. Juttu jatkuu videon alla.

Maailmani muuttui -sarjassa Maru kertoo reumastaan ja liikunnasta.

Kolmen viikon päästä lääkäriin

Marica odotteli, että tunnottomuus häviäisi. Kun vielä kolmen viikon päästäkään se ei kuitenkaan ollut helpottanut, hän soitti terveyskeskukseen.

– Ajattelin, että ei tämä nyt enää ole ihan normaalia.

Tunnottomuus ei ollut juuri haitannut Marican arkea. Tiettyihin asioihin piti hieman kiinnittää huomiota, kuten siihen, ettei tartu kuumaan kattilan kanteen puutuneella kädellä.

Koska Marica oli pitänyt oirettaan vähäpätöisenä, hän hämmästyi saadessaan ohjeen mennä päivystykseen.

Lääkärikäynti päivystyksessä

Päivystyksessä Maricalle tehtiin tutkimuksia ja testejä. Hän kävi muun muassa pään röntgenkuvauksessa.

Sen tuloksissa ei näkynyt mitään ihmeellistä, mutta koska tunnottomuusjakso oli kestänyt niin pitkään, lääkäri laittoi hänelle kaiken varalta lähteen neuropoliklinikalle.

– Hän sanoi, ettei usko, että on mitään ihmeellistä, että se on varmaan jotain ohimenevää.

– Kun tuloksissakaan ei näkynyt mitään silloin, ajattelin, että tämä on vain tällainen varmistushomma.

Marica kertoo, että oikea puoli kehosta oli tunnoton vielä yli viikon ajan tuon käynnin jälkeen. Sitten se alkoi helpottaa.

Neuropolille tutkimuksiin

Päivystyskäynnin jälkeen Marica sai ajan magneettikuvaukseen. Tämän jälkeen neuropolilta soitettiin ja kerrottiin, että kuvissa näkyi muutoksia, jotka olisi syytä tutkia.

Vielä samana päivänä Marica istui neurologin vastaanotolla tarkemmissa tutkimuksissa. Häneltä otettiin verikokeita ja likvornäyte eli aivo-selkäydinnestenäyte.

Marica jäi odottamaan tuloksia. Hän lähti neuropolilta kotiin hämmentyneessä mielentilassa. Epävarmuus tuntui epämiellyttävältä.

MS-taudin mahdollisuus nousi esiin

Jonkin aikaa tämän jälkeen neuropolilta soitettiin ja kerrottiin, että näytetulokset saattaisivat viitata MS-tautiin. Tieto pelästytti Marican.

– Totta kai siinä vaiheessa tuli sellainen olo, että apua, mikä homma tämä on, että ei mulle voi käydä näin.

Marican tilaksi määriteltiin niin sanottu kliinisesti eriytynyt oireyhtymä (KEO). Se on ajallisesti rajautunut ensimmäinen MS-tautiin sopiva oirejakso, jossa MS-taudin diagnostiset kriteerit eivät täyty, kerrotaan tautia käsittelevässä Käypä Hoito -artikkelissa.

MS-tauti on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita, kertoo Terveyskirjasto.

Seurantajakso ja magneettikuvauksia

Seurasi kuukausien seurantajakso. Seuraavat magneettikuvat otettiin kolmen kuukauden päästä lokakuussa. Niissä ei näkynyt uusia muutoksia ja uuden magneettikuvauksen aika määrättiin tämän vuoden huhtikuulle.

Marica kertoo, että odottelu oli henkisesti kuormittavaa.

– Sellaista epätietoisuutta koko ajan, että sairausepäily on heitetty ilmoille, mutta sitten olet siinä epätietoisuudessa ja koetat jotenkin pysyä järkevänä.

Hän kertoo, että tuossa vaiheessa tuli käytyä läpi pahimmat ajatukset.

– Silloin tuntui, että vedettiin matto jalkojen alta, että apua, mulla on kolme lasta ja elämä edessä ja että kohta mä olen pyörätuolissa.

Elämäntavat parempaan kuntoon

Odottelun keskellä Marica päätti tehdä muutoksen elämäntapoihinsa. Hän alkoi liikkua enemmän kuin ennen ja kiinnittää huomiota painonhallintaan. Ylipainoa oli jonkin verran.

– Ajattelin, että jos se sairausdiagnoosi tulee, en pysty ottamaan sitä vastaan tässä kunnossa, vaan että mun on oltava fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa, että selviän.

Liikunta auttoi mieltä

Liikunta auttoi Maricaa jaksamaan epäilyjen aiheuttamaa kuormittavaa epävarmuutta. Myös asian käsittely helpotti oloa ja kantoi vaikeimpien tunteiden yli.

Niinpä, kun hän huhtikuun magneettikuvausten jälkeen neuropoliklinikan vastaanotolla sai MS-tautidiagnoosiin, ei se tuntunut enää yhtä suurelta järkytykseltä kuin sairausepäilyt aiemmin lokakuussa.

Marica kertoo, että diagnoosin saaminen tuntui jollain tapaa helpottavalta. Nyt hän tietäisi, miten asiaan pitäisi suhtautua.

– Tietysti aluksi ajattelin, että voi hitsi, mutta sitten tuli olo, että okei, mites tästä nyt eteenpäin. Sellainen hetkellinen pieni horjahdus alaspäin ja sitten, että no niin, nyt lähdetään eteenpäin ja mietin, mitä voin tehdä.

Marica kertoo, että kun huhtikuun käynnillä oli katsottu uudestaan lokakuun kuvia, havaittiin, että jo niissä oli näkynyt muutoksia.

– Todennäköisesti olisin saanut jo diagnoosin silloin, mutta sitä ei ollut silloin huomattu.

Marica kertoo, että hän ei ole huomannut tässä välissä mitään uusia oireita.

– Tai sitten ne ovat olleet niin hienovaraisia, että en ole huomannut niitä. Ei ole haitannut elämääni.

Hiljattain Marica kävi neuropolilla keskustelemassapistoshoitona toteutettavan lääkityksen aloittamisesta. 

Tevreyskirjaston mukaan MS-tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta nykyisillä lääkehoidoilla aaltomaisen MS-tautityypin kulkuun ja ennusteeseen voidaan selvästi vaikuttaa.

Iloisin mielin eteenpäin

Omat lapset ovat Maricalle iso voimavara. Heidän kanssaan on ihana puuhailla kaikkea ja ajatukset siirtyvät muualle.

– Arki kun pyörii heidän kanssaan, ei tule jämähdettyä paikoilleen!

Myös liikunta on auttanut Maricaa jaksamaan. Hän käy neljä kertaa viikossa salilla ja lenkkeilee useamman kerran viikossa.

Kesäisin harrastuksiin kuuluu tietysti pyöräily. Marica kertoo, että suunnitteilla on jälleen pidempi maastopyöräilyreissu.

Retkeily on Maricalle tärkeä asia.

– Tykkään paljon liikkua luonnossa ja rentoudun siellä.

Marica lisää, että huumorintaju on hänelle myös iso voimavara. Hän saattaa toisinaan naureskella sille, jos jokin asia ei muistu mieleen tai tasapaino heittää ja tulee käveltyä päin ovenkarmia.

Hän suhtautuu asioihin ratkaisukeskeisesti ja positiivisesti.

– Eteenpäin mennään, tuli mitä tuli! hän hymyilee.

Katso myös:  Anna sai avun MS-tautiin kansasoluhoidosta, joka toteutettiin Venäjällä

Lue myös:

    Uusimmat