Wall Street Journal on paljastanut, että Google antaa kolmannen osapuolen sovelluskehittäjien lukea käyttäjien yksityisiä sähköposteja. Google on vahvistanut asian.
VIDEO: Mitä tietoja Googlella on sinusta? Näin voit tilata kaiken yhtiön keräämän datan itsellesi.
Googlen suositun Gmail-sähköpostin käyttäjien lähetetyt ja vastaanotetut viestit eivät ole ulkopuolisten silmiltä suojassa. Yhydsvaltalaislehti Wall Street Journal paljastaa, että kolmannen osapuolen sovelluskehittäjillä on ollut pääsy käyttäjien sähköpostitileille.
Yksi yritys kertoo Wall Street Journalille tämän olevan "yleinen käytäntö" ja "alan likainen salaisuus".
Googlen mukaan käytäntö ei ole sen sääntöjen vastainen.
Lupa ulkopuolisten sovellusten kautta
Yritykset ovat saaneet pääsyn sähköposteihin, kun käyttäjät ovat yhdistäneet Gmailinsa kolmannen osapuolen palveluihin, kuten matkansuunnittelu- tai hintavertailupalveluihin.
Lupa viestien lukemiseen on usein kätketty syvälle pitkiin käyttäjäehtoihin, eivätkä käyttäjät ole siksi tienneet, mihin ovat suostuneet.
Kolmannen osapuolen yrittäjät ovat käyttäneet sähköposteja muun muassa omien järjestelmiensä tai algoritmiensa kehittämiseen.
Tyypillisesti viestejä käsittelevät vain konealgoritmit, mutta ei tässä tapauksessa. Wall Street Journalin haastattelemat useiden yritysten työntekijät ovat kertoneet lukeneensa jopa tuhansia sähköpostiviestejä.
Googlen mukaan kuka tahansa ei saa oikeuksia
Googlen mukaan yritykset, joille lupa sähköpostien lukemiseen on annettu, on tarkastettu yrityksen toimesta. Google kertoo blogipostauksessaan, että sovellusten pitää selkeästi kertoa, mihin sähköpostidataa käytetään.
Googlen mukaan viestejä on luettu vain, kun käyttäjä on selkeästi antanut luvan niiden lukemiseen.
LUE MYÖS: Saitko ilmoituksen tuntemattomasta kirjautumisesta Google-tilillesi? Toimi näin
BBC:n mukaan Gmail on maailman suosituin sähköpostipalvelu. Sillä on 1,4 miljardia käyttäjää ympäri maailmaa.
Wall Street Journalin mukaan ei ole vielä merkkejä siitä, että kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät olisivat käyttäneet dataa väärin. Käytäntö herättää kuitenkin huolta Facebookin Cambridge Analytica -skandaalin jälkeen, jolloin kolmannelle osapuolelle luovutettua käyttäjädataa todella käytettiin väärin.
Lähteet: BBC, Helsingin Sanomat, The Verge, Cnet