Googlelle tiukka vaatimus Chrome-selaimesta

10.14267158c
/All Over Press
Julkaistu 21.11.2024 10:51

MTV UUTISET – STT – AFP

Yhdysvalloissa oikeusministeriö on pyytänyt tuomioistuimelta päätöstä, jolla teknologiayhtiö Google pakotettaisiin myymään sen laajalti käytetty verkkoselain Chrome.

Lisäksi liittovaltio haluaa kieltää Googlelta sopimukset, jotka ovat tehneet Chromesta oletusselaimen älypuhelimissa ja sallineet yhtiön käyttää hyväksi valta-asemaansa Android-käyttöjärjestelmän kehittäjänä.

Kilpailuviranomaiset esittävät oikeudelle, että Google pitäisi myös pakottaa myymään Android-käyttöjärjestelmä, jos yhtiötä ei muuten saada lopettamaan asemansa hyväksikäyttöä.

Googlen kansainvälisten asioiden johtaja Kent Walker kommentoi oikeusministeriön ajavan "radikaalia" agendaa yhtiöiden toimintaan puuttumisessa.

Walkerin mukaan päätös käytännössä rikkoisi monet Googlen tuotteet ja hyydyttäisi yhtiön toimintaa tekoälyn saralla.

–  Oikeusministeriön esitys johtaisi ennennäkemättömään hallitusvallan kahmintaan, joka haittaisi amerikkalaisia kuluttajia, ohjelmistokehittäjiä ja pienyrityksiä sekä vaarantaisi Amerikan globaalin taloudellisen ja teknologisen johtajuuden, Walker sanoi.

Googlen liiketoiminnan pilkkominen oikeusteitse olisi merkittävä suunnanmuutos Yhdysvaltain viranomaisilta, jotka ovat pitkälti jättäneet suuret teknologiayhtiöt omiin oloihinsa sen jälkeen, kun oikeustoimet Windows-käyttöjärjestelmän luoneen teknologiayhtiö Microsoftin pilkkomiseksi laittomana monopolina epäonnistuivat yli kaksi vuosikymmentä sitten.

Trumpin hallinto kysymysmerkkinä

Googlen odotetaan antavan vastaesityksensä joulukuussa, ja osapuolet kohtaavat oikeuden kuultavana ensi vuoden huhtikuussa.

Oli oikeuden päätös mikä tahansa, Googlen uskotaan valittavan siitä ja oikeusprosessin arvellaan venyvän vuosien mittaiseksi.

Asia voi lopulta päätyä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätettäväksi.

Oikeusprosessi voi myös hyytyä, kun Yhdysvaltain seuraavan presidentin Donald Trumpin hallinto ottaa oikeusministeriön komentoonsa tammikuussa.

Trumpin hallinnon kilpailuviranomaiset voivat pyrkiä sovintoratkaisuun Googlen kanssa tai luopua kokonaan oikeusjutusta.

Julkisuudessa Trump itse on antanut Googlesta vaihtelevia kommentteja.

Hän on yhtäältä arvostellut Googlen hakukonetta väitetystä konservatiivisisällön vastaisesta puolueellisuudesta, mutta on toisaalta antanut ymmärtää, että yhtiön hajottaminen olisi liian suuri askel valtiolta.

Osana samaa oikeusprosessia Yhdysvaltain liittovaltion tuomari linjasi elokuussa, että Googlella on hakukonepalvelujen suhteen monopoliasema.

Päätöksen mukaan yhtiö on myös väärinkäyttänyt asemaansa pyrkimällä ylläpitämään monopoliaan.

Kilpailuoikeudenkäynnissä tehtyä päätöstä pidettiin virstanpylväänä, joka voi merkittävästi vaikuttaa teknologiajättien toimintaan tulevaisuudessa.

Tuoreimmat aiheesta

Google