Grönlannin "viimeisestä linnakkeesta" paljastui huolestuttava tieto: Mitä tapahtui vakaana pidetylle jääalueelle? Tutkijatkin hämmästyivät

2:04img
Julkaistu 28.08.2018 07:35

MTV UUTISET - CNN

Tuoreet satelliittikuvat paljastavat huolestuttavan tiedon Grönlannin jääpeitteestä: Ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa vahvana ja vakaana pidetyn pohjoisen rannikon jääpeite on huvennut. 

Video: Tutkijat suhtautuvat vakavasti muutoksiin arktisella alueella. Uutisjuttu viime syyskuulta, kun tutkijat porasivat mannerjäätä Grönlannissa. 

Tutkijat ovat tiedosta hämmästyneitä. Vaikka huoli arktisen alueen jääpeitteestä onkin ollut suurta, on kyseisen pohjoisosan jäätilannetta pidetty suhteellisen vakaana. 

– Tätä aluetta on kutsuttu "viimeiseksi linnakkeeksi", jossa (jääpeitteen) muutokset näkyisivät, mutta nyt se on tapahtunut, kommentoi vanhempi tutkija Walt Meier uutiskanava CNN:lle. 

Meir työskentelee kansallisessa jää- ja lumitilastoja tutkivassa keskuksessa (National Snow and Ice Data Center). 

Muutos alkoi jo talvella

Jäätikkö on historiallisesti ollut Grönlannin pohjoisosissa paljon paksumpaa kuin muualla arktisella alueella. Uudet tiedot osoittavat, että edes tämä alue ei ole turvassa lämpötilan nousun vaikutuksilta. 

Muutokset alkoivat jo helmi-maaliskuussa, kun etelästä puhaltaneet tuulet olivat paljon normaalia lämpimämpiä ja täten muuttivat alueen jäätilannetta. 

Meier pitää jo tätä poikkeuksellisena.

– Yleensä siihen aikaan on vielä hyvin kylmä, sillä puhutaan talvikuukausista. 

Grönlantilaisen jäätikkötutkijan mukaan on mahdollista, että nyt nähtävät muutokset ovat saaneet alkunsa jo tuolloin helmikuussa. 

"En ole nähnyt vastaavaa"

Nyt todettu sulaminen on kuitenkin paljon dramaattisempaa kuin talvella ajateltiin. Tutkija Keld Qvistgaard ei ole koskaan nähnyt vastaavaa. 

– Tässä tapauksessa avomerta on 32-48 kilometrin leveydeltä ja se ulottuu koillisesta pohjoiseen. 

Tutkijat painottavat, että vaikka tiedot ovat poikkeuksellisia ja huolestuttavia, on kyse yhdestä ja suhteellisen pienestä maantieteellisestä alueesta. 

Se on kuitenkin linjassa muiden havaintojen kanssa. 

– Pitkällä aikavälillä on selvää, että jääpeite on entistä ohuempaa ja heikompaa ja nämä havainnot tulevat toistumaan. Kuinka usein, sitä on vaikea sanoa, Meier sanoo. 

– Alue on paljon haavoittuvampaa kuin olemme aiemmin ajatelleet.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat