Tuoreen tutkimuksen mukaan arktisen alueen kesät saattavat nyt olla lämpimimpiä 115 000 vuoteen.
Todisteet siitä, että tämä vuosisata on arktisella alueella lämpimin vuosituhansiin, ovat peräisin Pohjois-Kanadasta Baffininsaarelta kerätyistä kasveista.
Kun Kanadan arktisen alueen jäätiköt sulavat, alta paljastuvat maisemat ovat nyt ensimmäistä kertaa sulia yli 40 000 vuoteen.
Sulaminen todistaa ilmastonmuutoksen etenevän. Se antaa myös tiedemiehille mahdollisuuden tutkia aiemmin tutkimattomia alueita.
– Arktinen alue lämpenee 2-3 kertaa nopeammin kuin muu maapallo. On luonnollista, että jäätiköt reagoivat siihen nopeasti, sanoo tutkimusta johtanut Simon Pendleton Coloradon yliopistosta The Guardian -lehdelle antamassaan haastattelussa.
"Lämpeneminen on nyt niin voimakasta, että jää sulaa kaikkialla"
Arktisen jään sulamisen myötä tutkijat pääsevät kurkistamaan menneisyyteen. Tutkijat keräsivät 50 kasvinäytettä sekä kivinäytteitä sulamisen paljastamilta alueilta. Kasvien radiohiiliajoitus paljasti, että alue oli ollut jäätön viimeksi kymmeniä tuhansia vuosia sitten.
Viimeiset viisi vuotta ovat olleet alueella ennätyslämpimiä.
– Yleensä samalla alueella on eri ikäisiä kasveja eri paikoissa ja eri korkeudella jää sulaa erilaisella nopeudella. Nyt lämpeneminen on niin voimakasta, että jää sulaa kaikkialla, toteaa Pendleton.
Tutkijoiden keräämä tieto, johon on yhdistetty sekä Baffininsaarelta että Grönlannista kerättyjä tutkimustuloksia, osoittaa, että arktisella alueella eletään nyt lämpimintä vuosisataa 115 000 vuoteen.
Tutkimustulokset on julkaistu Nature Communications -lehdessä.