Seksin pitäisi olla miellyttävää ja nautinnollista, mutta monelle naiselle tuttu ongelma on kipu yhdynnän aikana. Jos yhdyntäkivut eivät katoa liukasteella tai niihin liittyy muitakin oireita, kannattaa asiasta kertoa lääkärille.
Yhdyntäkivut ovat tavallinen seksiongelma. Eri tutkimusten mukaan emätinyhdyntään liittyvän yhdyntäkivun esiintyvyys on 7–45 prosenttia, kertoo Terveyskirjasto.
Kivut voivat johtua monista eri asioista. Osa mahdollisista syistä on vaarattomia, kuten väliin jäänyt esileikki tai väärä seksiasento. Toisaalta yhdyntäkivut voivat olla jopa syövän oire.
Prevention-sivusto listasi, missä tilanteissa yhdyntäkivuista kannattaa kertoa lääkärilleen.
1. Liukastegeeli- tai öljy ei auta
Yhdyntäkipujen itsehoitona käytetään usein liukastetta, varsinkin jos limakalvot kostuvat puutteellisesti esimerkiksi vaihdevuosien jälkeen. Mikäli liukaste ei auta kipuihin, kannattaa yhdyntäkivuista kertoa lääkärilleen.
Kuivuutta voivat aiheuttaa esimerkiksi hormonaaliset muutokset, tietyt lääkkeet, stressi ja masennus.
Lue myös: Liukuvoide loppu? Asiantuntijat kertovat, käykö kookosöljy oikeasti korvikkeeksi
2. Kipuun liittyy vuotoa
Yhdyntäkipuihin liittyvä verinen vuoto, joka ei liity kuukautisiin, on syy hakeutua lääkäriin. Joskus verenvuoto voi johtua pitkäaikaisesta limakalvojen kuivuudesta, mutta myös sukupuolitaudeista, kuten klamydiasta ja tippurista.
Pahimmillaan verinen vuoto voi olla oire emättimen tai kohdunkaulan syövästä.
3. Kipuun liittyy virtsaamiskipuja
Yhdyntäkipujen syynä voi olla myös hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritasapainon häiriö. Molemmat ovat tyypillisiä sukukypsien naisten vaivoja, joita voi hoitaa apteekissa myytävillä reseptittömillä itsehoitolääkkeillä sekä hyvällä henkilökohtaisella hygienialla.
Tyypillisiä hiivatulehduksen oireita ovat voimakas kirvely, kutina ja ärsytys sekä valkovuodon muutokset. Bakteerivaginoosi puolestaan oireilee pahanhajuisena runsaana valkovuotona.
Jos hiivatulehdukseen tai bakteerivaginoosiin liittyy virtsaamisvaikeuksia, kannattaa naisen hakeutua lääkäriin.
Lue myös: Alapään kutina ei läheskään aina ole hiivaa – moni nainen tekee tämän virheen
4. Kivut ovat kovia ja jatkuvat pitkään
Mikäli kivut ovat niin hankalia, että ne estävät yhdynnän tai kivut jatkuvat pitkään, tulee hakeutua lääkäriin. Tällöin oireiden taustalla saattaa olla esimerkiksi endometrioosi.
Hälytyskellojen pitäisi soida erityisesti, jos kovaan kipuun liittyy vammoja, näkyviä vaurioita tai epänormaaleja vuotoja.
Lue myös: Asiantuntijoiden vastaukset kuuteen seksikysymykseen – näitä naiset eivät tavallisesti tohdi kysyä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto 1, 2 & 3