Haavisto ja Stubb HS:n vaalitentissä: Näin ehdokkaat rakentavat poliittiset puheensa

Presidenttiehdokkailta kysyttiin Helsingin Sanomien vaalitentissä, mikä on kaikkien aikojen paras poliittinen puhe, jonka he ovat kuulleet. 

Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb vastasi, että jokin Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman puheista. Puheet olivat Stubbin mielestä sykähdyttäviä ja loppuun saakka vietyjä ja tapa, jolla Obama ne esitti, oli aina lähellä sydäntä.

–  Siinä oli jotain sellaista syvyyttä ja arvopohjaisuutta, mitä harvoin politiikassa näkee, Stubb perusteli.

Vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto nosti kärkeen nuorena kansanedustajana mieleensä jääneen maalaisliiton kansanedustajan Johannes Virolaisen puheen eduskunnassa.

–  Hän otti taskustaan viljantähkän ja sanoi, että toivottavasti tässä salissa on aina ihmisiä, jotka ymmärtävät, miten tämä kasvaa. Se jollain tavalla alleviivasi viljelijöiden ja heidän etujensa ja Suomen maatalouden asiaa tavalla, joka jäi todella mieleen.

Ehdokkailta kysyttiin myös heidän omaa reseptiään hyvälle puheelle.

–  Reseptini on Yhdysvalloista opiskeluajoilta opittu, on intro, kolme pointtia ja johtopäätökset. Introssa pitää yleensä olla joku keventävä, joka saa yleisön mukaan ja johtopäätöksessä kiteytetään ne kolme pointtia uudestaan, Stubb sanoi.

Haavisto kertoi, että hänen parhaat puheensa ovat tulleet niin, että ajatus irtoaa paperista.

–  Se on myös vähän vaarallista poliittisessa puheessa tai ministerin puheenvuorossa vähän hankalaa, Haavisto myönsi naurahtaen.

Hyvä poliittinen puhe tulee Haaviston mielestä sydämestä ja omasta kokemuksesta, ja se kertoo tarinoita, jotka ovat tapahtuneet. Niistä tulee hänelle eniten hyvää palautetta, mutta niitä ei aina saa vangituksi paperille.

Molemmat mainitsivat muun muassa entisen kansanedustajan ja ministerin Timo Soinin retorisesti loistavana puhujana.

–  Itse olen aina kateellinen sellaisille, joilla välähtää hyvin nopeasti, sanoi Haavisto.

–  Missä ongelma, siellä EU, muisteli Stubb Soinin sutkauksia.

Ehdokkaat joutuivat myös pitämään lyhyet puheet englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi annetuista aiheista.

Lue myös:

    Uusimmat