Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on lähdössä tänään maanantaina tapaamaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia.
Tapaaminen järjestetään varsin kireässä tilanteessa, sillä toissa viikolla EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell vieraili Moskovassa epäonnistuneesti.
Lue myös: Miksi Venäjä uhkasi EU:ta suhteiden katkaisemisella? Venäjä-asiantuntija Hanna Smith: "Se osoittaa, että Venäjä on vakavissaan"
Haavisto on kertonut julkisuudessa etukäteen aikovansa toistaa vaatimuksen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vapauttamisesta.
– Pidetään oikeustajun vastaisena sitä, että palatessaan Venäjälle hän joutui oikeustoimien ja vankeuden kohteeksi asiassa, jossa Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkin on nähnyt asian toisin. Tältä pohjalta asia otetaan esille ja vaaditaan että hän pääsisi vapaaksi, Haavisto kommentoi MTV:lle viikonloppuna.
"Ei pidä sortua naivismiin"
Borrellin toissaviikkoisen vierailun jälkeen Lavrov ilmoitti viime perjantaina televisiokanavan haastattelussa olevansa valmis jopa katkaisemaan välit Euroopan unioniin, mikäli Venäjää kohtaan asetettaisiin uusia talouspakotteita.
Lisäksi hän sanoi, että ”jos haluaa rauhaa, on syytä valmistautua sotaan”.
Ex-ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) arvioi, että tällä Lavrov haluaa viestiä olevansa tosissaan neuvottelupöydässä.
– Ei pidä sortua naivismiin, lapsellisuus ja sinisilmäisyys eivät ole hyveitä, kun on vaikeampi asia ja joudutaan tosissaan neuvottelemaan. Silloin pitää ymmärtää, että vastapuoli voi lyödä nyrkkiä pöytään. Löysät puheet eivät tule myöskään meidän puoleltamme kysymykseen, kun pöydän toisella puolella on huipputason ammattilainen.
Kanerva pohtii, että tapaamisen ennakkoasetelma on kireä, mutta samalla Venäjä tietää, ettei Suomi ole aggressiivinen kahdenvälisissä suhteissa.
Lue myös: Tällaisen miehen ulkoministeri Haavisto Venäjällä tapaa – Kanerva: "Kovan luokan kaveri, ei kannata mennä takki auki"
Painolastina kolme kysymystä
Krimin ja Itä-Ukrainan kysymykset sekä Navalnyin tilanne ovat painolastina EU:n ja Venäjän välisten suhteiden rakentamisessa. Se on huono asia maiden kannalta, Haavisto kommentoi MTV:lle viikonloppuna.
Ulkoministerien asialistalla on muitakin kysymyksiä, kuten ilmastopolitiikkaa ja Suomen ja Venäjän rajayhteistyöhön liittyviä teemoja.
Lavrov silti tuskin päästää Haavistoa helpolla, kun puhutaan vaikeista asioista.
– EU antaa selkänojaa, mutta EU:hun vetoaminen ei yksin riitä, vaan pitää pystyä luovasti keskustelemaan asioista. Lavrov on kovan tason ammattilainen ja pitkän aikavälin toimija. Hän on tiukka ja kova neuvottelija, tähän pitää osata varautua. Luotan Haavistoon siinä suhteessa, että hän on varautunut tarkasti ja monipuolisesti Lavrovin tapaamiseen, Kanerva pohtii.
Millaista viestiä Haaviston pitäisi sitten Venäjälle viedä?
– Pitää tietysti kertoa, että EU tunnistaa Venäjän ja sen legitiimin intressin, mutta edellyttää, että Venäjä osaltaan noudattaa tehtyjä sopimuksia ja kansainvälisiä sitoumuksia, että oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia toteutetaan. Kyllä vuorovaikutteisuus edellyttää tätä ja tästä lähtökohdasta tätä asiaa pitää viedä eteenpäin.
Lue myös: MTV-analyysi: Mikä on Lavrovin EU-uhkauksen ydin ja kuinka uskottava se on? – "Venäjä on suurvalta, joka ei tarvitse heikkoja valtioita"
Kanerva pohtii, että loppupeleissä pitkällä tähtäimellä Euroopan unioni on Venäjälle luotettavin yhteistyökumppani, ei Kiina tai Yhdysvallat.
– Samalla mantereella olevana [EU] ei tietenkään hyväksy Venäjän poliittisia ratkaisuja, mutta haluaa omalta osaltaan olla luomassa vakautta meidän maanosaamme. Ei EU:lla ole revanssisia pyrkimyksiä, vaan arvoperustat, ihmisoikeudet ja demokratia, joita haluamme, pidämme niistä kiinni ja niihin vedoten toivomme, että Venäjä myöskin on niitä arvoja valmis viemään eteenpäin, joka ratkaisisi tilanteen, jossa valitettavasti olemme.