Niinistön Nato-lausunto nousi pinnalle Venäjän uhkailun jälkeen: "Jos kävisi niin, että syystä tai toisesta Venäjän ja EU:n välit kriisiytyisivät..."

10:48imgPresidentti Niinistö puhui kuun alussa valtiopäivien avajaisissa – katso puheen kohokohdat tästä.
Julkaistu 13.02.2021 18:04

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on uhannut, että Venäjä katkaisee välinsä EU:hun, jos EU asettaa uusia Venäjä-pakotteita oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelun seurauksena.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) on määrä tavata Sergei Lavrov Pietarissa ensi maanantaina. Siellä hänen on määrä keskustella Navalnyin tilanteesta, Vuoristo-Karabahista, Valko-Venäjästä, Ukrainasta ja asevalvonnasta. Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, että Haaviston vierailuun latautuu nyt kovat odotukset.

Samalla julkisuudessa viriää jälleen Nato-keskustelua. Nato-jäsenyyden otti tällä viikolla esille kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen Uuden Suomen haastattelussa.

Lue myös: Mikä odottaa EU:lle uhittelevalle Venäjälle matkustavaa ulkoministeri Haavistoa? – "Tilanne on putoamassa Suomen syliin"

Myös kokoomuskonkari Ilkka Kanerva on Uudelle Suomelle punninnut painavalla tavalla Nato-kysymystä.

Esille keskustelussa nousee nyt tasavallan presidentti Sauli Niinistön aiempi Nato-lausunto reilun kolmen vuoden takaa.

– Venäjän ja EU:n välit alkavat olla vähintäänkin kireät. Presidentti Niinistön lausunto parin vuoden takaa on ajankohtainen. Natoon liittymiselle ei koskaan ole täydellistä hetkeä, mutta tässä asiassa on parempi aikaisin kuin ei milloinkaan, tviittaa kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jos spekuloida täytyy, niin jos kävisi niin, että syystä tai toisesta Venäjän ja Euroopan unionin välit kriisiytyisivät, jolloin Venäjä alkaisi ymmärtää, että Euroopan unioni ja sen jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, on samanlainen vihollinen kuin Nato, niin silloin jos me joutuisimme tällaiseen tilanteeseen jolloin me tavallaan olemme sen leiman otsaamme saaneet – se on siihen lyöty – niin silloin me joutuisimme kyllä miettimään minusta hyvin vakavasti Nato-jäsenyyttä, jos se etu, joka meillä tavallaan tällä hetkellä on, olisi menetetty, Niinistö sanoi vuonna 2017.

Niinistön lausunnon nosti alun perin esille ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen. Hän pohtii myös Twitterissä ulkoministeri Haaviston tulevaa Venäjän-vierailua.

Lue myös: Viron puolustusvoimien ex-komentaja ja nykyinen meppi Haaviston Pietarin-matkasta: "Nyt ei ole sovelias aika matkustaa Venäjälle – toivottavasti häntä ei nöyryytetä"

– Venäjän ja EU:n suhteissa nyt latautunut tunnelma, joka saattaa luoda vierailun julkiseen osuuteen rasitteita. Edellä mainituista syistä on toivottavaa, että Suomi on koordinoinut sisältöjä ja viestejä muiden EU-maiden kanssa (varsinkin Saksa), Vanhanen arvioi.

– Haavistolla on oltava takanaan unionin tuki, se lisää hänen liikkumatilaansa toimia uskottavasti vierailun yhteydessä”, Vanhanen jatkaa.

Vanhasen mukaan EU:n ja Venäjän suhde on nyt kireä.

– Paras rooli, johon Haaviston tulisi nyt pyrkiä, on toimia backchannellina. 

– Tällä voidaan pyrkiä rajaamaan suhteiden vahinkoja - vaikka se onkin huonontumassa joka tapauksessa”, Vanhanen pohtii.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Ulkoministeri Lavrov uhoaa Venäjän katkaisevan välinsä Euroopan unioniin, jos maan taloutta uhataan pakottein – "Jos haluat rauhaa, on syytä olla valmis myös sotaan"

Tuoreimmat aiheesta

Sauli Niinistö