Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund arvostelee kovin sanoin hallituksen säästöjen kohdennuksia. Säästöjen kokoluokka kuitenkin on hänen mukaansa oikea.
Haglund totesi lauantaina RKP:n puoluekokouksessa Pedersöressä pitävänsä kummallisena, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus haluaa säästää koulutuksessa, sillä hallituksen ohjelmassa todetaan koulutuksen ja osaamisen olevan Suomen valttikortteja.
-Hallitus Sipilä lähettää nyt säästötalkoiden alkaessa suurimman laskun lapsillemme. Samalla saavat kunnon laskun myös korkeakoulu, tutkimus ja kehitys, Haglund huomautti.
RKP esittää syyskuussa oman vaihtoehtoisen talousarvionsa, jossa säästöt koulutuksesta ja tutkimuksesta ovat puolueen mukaan kohtuulliset. Puolueessa muistutetaan, että jopa 1990-luvun laman säästöissä hallitus tuki osaamisen kehittämistä. Nyt suunniteltuja koulutuksen ja tutkimuksen säästöjä Haglund luonnehtii katastrofaaliseksi väärinarvioinniksi.
Kyytiä hallituksen maahanmuuttolinjalle
Haglund otti myös kantaa maahanmuuttoon ja suomi hallituksen aikeita selvittää maahanmuuttajien aiheuttamia kustannuksia.
-Jää mysteeriksi, kuinka onnistumme houkuttelemaan ihmisiä muuttamaan maahamme, kun Sipilä kavereineen seisoo rajalla ja liimaa hintalappuja otsaan.
Haglund totesi, että jo aiemmin tehdyt selvitykset osoittavat ikääntyvän Suomen tarvitsevan enemmän ihmisiä. Hän huomautti myös, että itse välttelisi muuttamasta maahan, jossa "rajan ylityksen jälkeen saat ensimmäisenä kuulla, kuinka paljon tulet maksamaan".
-Tähän johtaa perussuomalaisten yksinkertaistettu politiikka, kun he nyt ovat päässeet valtaan keskustan ja kokoomuksen avulla.
Kyytiä päivähoitolinjauksillekin
Haglund otti niin ikään esille subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen suunnitellut muutokset. Hän otti "pienten lasten vanhempana" kantaa asiaan ja vaatii, että hallitus jättää lapset rauhaan.
-Päivähoidossa on kysymys mitä suurimmassa määrin tasa-arvosta ja pienten lasten vanhempien samanarvoisista edellytyksistä osallistua työelämään.
Haglund huomautti, että mikäli lapsilta otetaan pois oikeus varhaiskasvatukseen, jää käytännössä yhä useampi nainen työelämän ulkopuolelle.