Kemikaalit ovat erityisen haitallisia lapsille, jotka hengittävät sisäilmaa painoonsa nähden enemmän kuin aikuiset, sanoo arkkitehti ja sisäilma-asiantuntija Maria Nordin.
Kemikaalien haitoista ei ole olemassa vielä tarpeeksi tietoa, vaikka tutkimusta jatkuvasti tehdäänkin. Nykyisin kemikaaleja käytetään kaikkialla: kosmetiikassa, lastentarvikkeissa, pesuaineissa, elektroniikassa, rakennusmateriaaleissa, tekstiileissä ja huonekaluissa.
Joutsenmerkin kemikaaliasiantuntija Terhi Uusitalo sanoo, että lasten altistumista kemikaaleille on helppo vähentää kiinnittämällä huomiota lastenhuoneen tavaramäärään.
– Vähentäminen kannattaa aloittaa pehmeästä muovikrääsästä, koska pehmeissä muovileluissa on käytetty pehmentimiä. Mutta toki muissakin leluissa on esimerkiksi maali- ja pintakäsittelyaineita.
Pesuaineissa kannattaa suosia hajusteettomia vaihtoehtoja, ja uudet vaatteet on hyvä pestä ennen käyttöönottoa.
Arkkitehti ja sisäilma-asiantuntija Maria Nordin muistuttaa, etteivät lelut ja vaatteet ole ainoita tuotteita, joiden kautta lapset altistuvat kemikaaleille. Myös rakennusmateriaaleilla on merkitystä, sillä pienet lapset viettävät paljon aikaa lattialla.
Kemikaaliviidakossa suunnistaminen ei olekaan helppoa, ja haitallisia kemikaaleja voi olla haastavaa vältellä.
– TXIB on yksi muovimattokemikaali, jonka haitallisuus tajuttiin 90-luvulla. Sitä on löytynyt yllättävän paljon luksusasunnoista, joita olen käynyt tutkimassa vuoden aikana, Nordin kertoo esimerkin.
– Mukanani on ollut TXIB:tä tunnistava koira, joka esimerkiksi yhdessä kodissa haukkui leikkirumpuja ja nukkekotia. Vaikka on olemassa raja-arvot siitä, minkä verran TXIB:tä saa olla sisäilmassa, saa kemikaalia käyttää leluissa. Kun yksi kemikaali kielletään jossain, sitä saattaakin löytyä toisaalta.