Hakaniemen mysteerimötikän kaltaiset hätäpoistumisreitit sijaitsevat usein maan alla.
Viime viikolla Helsingin Hakaniemessä kansalaisia ihmetytti niin sanottu mysteerimötikkä, joka paljastui Elannon talon väestönsuojan hätäpoistumisreitiksi.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kertoo tiedotteessaan, että usein väestönsuojien hätäpoistumisreitit sijaitsevat juuri maan alla.
– Tämä ei varsinaisesti yllätä. Väestönsuojien hätäpoistumisreitit eivät ole olleet ihmisten mielissä pitkään aikaan. On kuitenkin hyvä varmistaa, että niistä tiedetään ja että ne toimivat, sanoo SPEK:in väestönsuojeluasiantuntija Jaakko Koivula tiedotteessa.
Tiedotteen mukaan usein hätäpoistumistie on maanalainen käytävä, joka johtaa ulospääsyluukkuun. Luukun kautta suojassa olevat voivat pelastautua, mikäli rakennus on sortunut, tai varsinainen poistumistie ei ole käytössä. Väestönsuojissa on lapio ja rautakanki ulos pääsyä varten. Joissain kiinteistöissä hätäpoistumisreitti voi sijaita myös maan päällä.
Kriittinen poistumisreitti
Hätäpoistumisreitin päälle saa rakentaa niin, että rakennelman pystyy tarvittaessa poistamaan.
– Jos meillä olisi tiukka paikka, on tärkeää varmistaa, että suojan hätäpoistumisreitin pystyy ottamaan käyttöön. Hätäpoistumisreitissä voi olla esimerkiksi vettä tai kasvustoa, joka vaikeuttaa ulospääsyä, Koivula sanoo.
Tiedotteessa kerrotaan, että hätäpoistumisreitti voi toimia myös savunpoisto- tai ilmanvaihtoreittinä väestönsuojaan. Koivula toteaa maailman olleen vielä toisenlainen joitain vuosia sitten.
– Ehkä moni ei osannut ajatella, että kiinteistöissä on jossain kohtaa aukko tai luukku, joka pitää saada poikkeusoloissa helposti avattua. Olisi tärkeä varmistaa, että kriisitilanteessa kriittinen poistumisreitti auttaa ihmiset varmasti ulos.