Tiedätkö milloin väestönsuojaan pitää mennä? Asiantuntija paljastaa yhden yleisen väärinkäsityksen

2:22img
Julkisista väestönsuojista noin kolmasosa on korjauksen tarpeessa. Katso videolta juttu aiheesta!
Julkaistu 16.11.2021 06:04

Salla Laurila

Julkisilla paikoilla ja taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa on suojautumiseen tarkoitettuja väestönsuojia. Tiedätkö, missä tilanteessa väestönsuojaan täytyy mennä?

Pelastusalan keskusjärjestön koulutuspäällikkö Ira Pasi kertoo Viiden Jälkeen -ohjelmassa, että 75 prosenttia meistä uskoo tietävänsä, koska väestönsuojaan pitää mennä.

– Se suojaa sotilaalliselta uhalta, kestää räjähdyksiä, sirpalevaikutuksia, kestää jopa kerrostalon romahtamisen päälle. Siellä on rakennettu myös poistumistiet niin, että sieltä voi kaivautua ulos, Pasi kuvailee väestönsuojan tarkoitusta.

– Suojaa myös ionisoivalta säteilyltä ja taistelukaasuilta.

Pasi sanoo, että tutkimusten mukaan kuitenkin yksi yleinen harhaluulo on, että myös ympäristöön leviävä, haitallinen aine kuten kaasu tai savu olisi syy mennä väestönsuojaan.

– Jos puhutaan normaaliajan ongelmista, kaasuvaaraa tai tulipalo lähialueella, silloin [toimenpide on] sisälle suojautuminen, ovien, ikkunoiden ja ilmanvaihdon sulkeminen.

Pasin mukaan yleensä taloyhtiöiden väestönsuojissa laitteisto on kunnossa, sillä ne on rakennettu kestämään hankaliakin tilanteita. Ongelmia voi olla, jos väestönsuojaa ei ole koskaan tarkastamalla varmistettu toimintakuntoiseksi tai sinne kuuluvaa tavaraa puuttuu.

– Hurjin esimerkki löytyi, kun palotarkastaja oli tekemässä tarkastusta väestönsuojaan. Siellä oli aiemmin tehty tarkastus, mutta kun väestönsuojan ovi vedettiin kiinni, se olikin kymmenen senttiä liian kapea. Kävi ilmi, ettei testejä ollut ikinä tehty.

Julkisista väestönsuojista noin kolmasosa on korjauksen tarpeessa. Katso videolta juttu aiheesta!

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus