Perussuomalaisia piinattiin hallintarekisterin sallimisesta – "emme saaneet mitään vastalahjaksi"

2:12img
Julkaistu 02.05.2017 18:32

MTV UUTISET – STT

Perussuomalaisten motiivit hallintarekisterin osittaiseksi sallimiseksi jäivät hämärän peittoon, kun oppositiopuolueet tivasivat kehysriihessä sovittua asiaa.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) sanoi, että valiokunnan lausumat korjaavat esityksen epäkohdat. Hän kiisti, että perussuomalaiset olisi saanut viime viikolla vastalahjaa muilta hallituspuolueilta.

– Perussuomalaiset käsittelee jokaisen asian sellaisena kuin se on. SDP syyttää lehmänkaupoista, aivan kuin se olisi normaalia poliittista kulttuuria, Turunen sanoi.

Hallintarekisteri sisältyy arvo-osuusjärjestelmää koskevaan lakiesitykseen, jolla Suomi on laittamassa täytäntöön EU:n arvopaperikeskusasetusta vuodelta 2014. EU-asetuksen myötä suomalaisyhtiöt voivat valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden todellinen omistus ei ole julkista. Lakiesitys koskee pörssiyhtiöiden lisäksi listaamattomia yhtiöitä.

Turunen komppasi valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.), jonka mukaan EU-lainsäädäntö pakottaa Suomen sallimaan hallintarekisterin käytön ulkomailla liikkeelle laskettuihin osakkeisiin. Vielä viime vuoden lopulla Turunen tulkitsi, että Suomen neuvottelema poikkeus mahdollistaisi tämän estämisen.

Vasemmistoliiton ja SDP:n edustajat nostivat esiin saman EU-sääntelyn alla olevan Norjan, joka ei ole hyväksynyt samanlaista hallintarekisterin käyttöä. Orpon mukaan Norja pohtii samaa ongelmaa, johon lopullisen vastauksen toisi vasta EU-tuomioistuin.

Viranomaisilta yhä kritiikkiä

Valtiovarainministeriö tiedotti tiistaina, että se on alkanut valmistella talousvaliokunnan ensimmäisen lausuman mukaista lainsäädäntöä. Lailla on tarkoitus turvata verottajan tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä. Jos osingon lopullista saajaa ei tunnisteta, osingosta perittäisiin riittävän korkea lähdevero.

Omistustietojen julkisuus on heikentymässä uuden lainsäädännön myötä. Turunen toivoi, että verottajan saamaa tietoa todellisista omistajista voisi avata yleisölle, mutta tämä jäi hallitukselta toivomusten tasolle.

Osa talousvaliokunnan kuulemista viranomaisista kritisoi yhä kovin sanoin esitystä. Esimerkiksi Poliisihallituksen mukaan "esityksen toteutuminen heikentää esitutkintaviranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia tehokkaan rikostorjunnan suorittamiseksi". Valtakunnansyyttäjäviraston mukaan "arvopaperikeskusasetuksen voimaantulo heikentää olennaisesti viranomaisten mahdollisuuksia torjua tulevaisuudessa arvopaperimarkkinoilla tehtyä talousrikollisuutta". 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa