VM:n työllisyysmallille ristiriitainen vastaanotto – EK puolustaa, SAK ihmettelee: "Ei oikein tunnu viisaalta"

Elinkeinoelämän keskusliitto pitää valtiovarainministeriön ehdottamia työllisyystoimia välttämättöminä. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö kuitenkin ihmettelee työttömien toimeentuloon kohdistuvia leikkauksia. Se pitää myös puheita aikuiskoulutuksen mahdollisesta lakkauttamisesta ennenaikaisina.

Valtiovarainministeriö julkisti tänään ehdotuksensa työllisyyden lisäämiseksi.

Ehdotukseen sisältyy kolme pääkohtaa. Ikääntyneiden kokonaisuus, palveluiden ja työttömyysetuuksien kokonaisuus ja opintoetuuksien kokonaisuus. 

Valtiovarainministeriö arvioi, että näihin kohdistuvilla toimilla voidaan saavuttaa hallituksen linjaama nykyinen työllisyystavoite.

Esityksessä käsitellään esimerkiksi eläkeputken poistamista ja muutoksia aikuiskoulutusetuuteen tai jopa sen lakkauttamista tarvittaessa.

"Täysin välttämätöntä"

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) pitää valtiovarainministeriön ehdotusta välttämättömänä.

– Hallitus on itse linjannut tuon työllisyystavoitteen ja se on täysin välttämätöntä, jotta pystymme löytämään sellaisen uskottavan talouslinjan tämän varsin rajun velkaantumisen jälkeen, Häkämies sanoo MTV Uutisille.

– Näistä tulee tehdä päätöksiä syyskuun budjettiriihessä. Vaikka korona runnoo työllisyyttä ja taloutta vielä nyt, näiden toimien positiiviset vaikutukset tulevat näkyviin vasta ensi vuonna tai sitä myöhemmin. Nyt on siis aika tehdä päätöksiä ja on tärkeää, että hallitus pääsee liikkeelle tässä asiassa.

Myös Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari tukevat valtionvarainministeriön ehdotusta.

– Kannatamme vahvasti eläkeputken poistamista, työssäoloehdon yksinkertaistamista ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamista työllistymistä tukevaksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

"Valtiovarainministeriö haluaa heikentää ihmisten mahdollisuuksia"

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö pitää valtiovarainministeriön työllisyysehdotusta laajana ja toteaa siinä olevan hyviäkin puolia. Se kuitenkin pitää leikkauksia työttömien toimeentuloon kovina.

– Ehkä vähän oudoksuttaa myös nämä osaamisen panosten heikentäminen. Jatkuva oppiminen on työelämän tulevaisuuden trendi. Nyt näyttää siltä, että valtiovarainministeriö haluaisi heikentää ihmisten mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Se ei oikein tunnu viisaalta tässä vaiheessa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ihmettelee MTV Uutisille.

Eloranta muistuttaa, että kriisin hoitaminen ei ole ohitse vuodessa tai kahdessa, vaan kyseessä on vuosikymmenen kestävä prosessi.

– Pelkästään etuusleikkauksilla ikääntyneiden työllisyys ei tule kuntoon ja se on myös kohtuuton toimi. Myös ihmisten toimeentulosta pidettävä huolta.

Valtiovarainministeriön mukaan koulutusetuuteen täytyisi tehdä tarvittavia muutoksia, jotta sen tarjoaminen olisi jatkossa kannattavaa. Eloranta ihmettelee tätä.

– Siihenhän on juuri nyt tehty muutoksia. Uudistettu malli mahdollistaa lyhyempien opintokokonaisuuksien ottamisen. Sen avulla on mahdollista sovittaa paremmin yhteen työ ja opiskelu.

 – On aivan liian aikaista sanoa mitkä vaikutukset ovat muutoksilla, jotka ovat vasta astuneet voimaan. Varmasti on niin että sielläkin kohdentamista voitaisiin parantaa. Myös matalammin koulutettuja ja miehiä pitäisi saada käyttämään etuutta. Työmarkkinajärjestöjen tekemillä uudistuksilla kuitenkin pyritään juuri tähän. Siinä mielessä puheet lakkauttamisesta ovat ennenaikaisia, Eloranta sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat