Anniskeluravintoloiden mahdollisuus toimia kaventuu kiristyksen myötä merkittävästi, jos ne eivät vaadi asiakkailtaan koronapassia.
Hallitus on odotetusti vahvistanut uudet ravintolarajoitukset koronaepidemian leviämisalueille.
Aamupäivällä järjestetyssä valtioneuvoston yleisistunnossa linjattiin, että ilman koronapassia leviämisalueilla anniskeluravintoloiden täytyy lopettaa alkoholin tarjoilu klo 17 ja sulkea ovensa klo 18.
Sote-ministeriryhmä oli tehnyt asiasta esityksen hallitukselle koronaepidemian jälleen kärjistyessä, mistä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi eilen.
Kiuru varoitti eilen, että koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi tehohoidossa olevien potilaiden määrä lähentelee rajaa, jolla leikkauksia pitäisi alkaa vähentää radikaalisti.
Hallituksen tavoite on ehkäistä epidemian leviäminen mahdollisimman vähäisillä rajoitustoimilla ja siten turvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus.
Itä-Suomi ja suuri osa Lappia ulkopuolella
Päivitetty asetus tulee voimaan sunnuntaina. Uutena alueena rajoitukset koskevat Etelä-Karjalan maakuntaa.
Uusi linjaus kiristää merkittävästi esimerkiksi baarien mahdollisuuksia toimia ilman koronapassia, joka kertoo suojasta koronavirusta vastaan esimerkiksi rokotusten myötä. Tällä hetkellä anniskelu on sallittua puoleenyöhön asti. Istumapaikka- ja asiakasmäärärajoitukset voi välttää vain koronapassilla.
Pikaruokapaikat, kahvilat ja muut ravintolat, joissa ei ole anniskelua, voisivat olla auki ilman koronapassia nykyiseen tapaan.
Rajoitukset koskevat suurta osaa maasta. Uutena alueena rajoitukset koskevat Etelä-Karjalan maakuntaa. Rajoitusten ulkopuolelle jäävät Pohjois-Karjalan, Savon, Keski-Suomen, Kainuun ja Ahvenanmaan maakunnat sekä Lapin sairaanhoitopiiri.
Rajoitukset jatkuvat kaikilla alueilla, joilla ne ovat voimassa tälläkin hetkellä.
THL poistaisi koronapassin rajoituskytköksen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio on, että koronapassi ei riitä vähentämään tartuntariskiä niissä ravintoloissa, joissa sitä käytetään vain osan aikaa. THL:n ennakkoarvio riskin vähentämisestä on perustunut passin kokoaikaiseen käyttöön.
THL kertoo lausunnossaan, että se muokkaisi koronapassia suuntaan, jossa sen käyttö ei olisi kytköksissä kulloisiinkin rajoituksiin vaan viranomaiset voisivat määrätä sen käytöstä tarvittaessa.
Sosiaali- ja terveysministeriön muistion mukaan THL lisäksi katsoo, että alkoholimyyntiin keskittyvissä ja myöhään auki olevissa ravitsemisliikkeissä vallitsee erittäin merkittävä tartunnan riski erityisesti rokottamattomille tai vain osittain rokotetuille.
Laitoksen mukaan kevään rajoitustoimista ravintolasululla oli suurin vaikutus tartuntariskien vähentämiseen. Kun ravintolat olivat kuluvan vuoden keväällä runsaan kuukauden suljettuina, koronavirustartunnat vähenivät yli puolella. Keväällä oli voimassa myös muita rajoitustoimia esimerkiksi yleisötapahtumien järjestämisessä.
– Alkava juhlakausi lisää riskiä, että tartunnat leviävät anniskeluravintoloissa, joissa ihmisillä on runsaasti lähikontakteja ja esiintyy esimerkiksi voimakasta äänenkäyttöä, laitos katsoo lausunnossaan.
THL arvioi, että näissä ravintoloissa asiakasmäärien ja aukioloaikojen selvä rajoittaminen voisi merkittävästi hillitä 20–40-vuotiaiden tartuntariskejä ja ehkäistä sairaalakuormituksen kasvua, kunnes ikäryhmässä on saavutettu riittävä rokotuskattavuus.
Kaksi rokoteannosta on saanut noin 70 prosenttia 20–29-vuotiaista ja noin 73 prosenttia 30–39-vuotiaista. Määrä on laitoksen mukaan yhä liian matala, jotta tartuntojen torjuntatoimista voitaisiin kaikilta osin kaikkein korkeimman riskin tilanteissa luopua.