Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi aamun tiedotustilaisuudessa, että neljälle alueelle on odotettavissa tiukkoja määräyksiä. Kaikkiaan tiukat rajoitukset voivat koskettaa noin kolmea miljoonaa suomalaista.
Miten rajoitukset tiukentuvat ja miten ne mahdollisesti eroavat valtioneuvoston antamista suosituksista? Valtioneuvosto voi vain suositella tartuntatautilain mukaisia toimia, ja päätösvalta alueellisista rajoituksista säilyy alueilla.
Moni alue ei ole ainakaan toistaiseksi ilmoittanut koronarajoitusten kiristämisestä. Näitä ovat esimerkiksi ei-leviämisalueisiin kuuluvat Kainuu, Itä-Savo ja Pohjois-Karjala.
MTV Uutiset kokosi alle, miten Krista Kiurun mainitsemien neljän alueen koronarajoitukset tiukkenevat.
Varsinais-Suomi sulki käytännössä kaiken
Neljästä alueesta Varsinais-Suomessa kovat keinot otettiin käyttöön jo tänään. Alueen avi tiedotti maanantaina, että sisä- että ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään henkilömäärästä riippumatta lyhytaikaisesti vuoden loppuun asti. Rajoituksista ei voisi poiketa koronapassilla. Tämä sai etenkin elokuva-alan närkästymään, sillä THL on linjannut elokuvateatterit matalan riskin kohteeksi, jotka voisivat jatkaa toimintaansa koronapassilla.
Lisäksi alueen asiakas- ja yleisötilat on suljettu tanssi-, kuoro- ja harrastajateatteritilojen sekä kauppakeskusten yleisten tilojen osalta.
Lue lisää: Kovat keinot käyttöön – kaikki yleisötilaisuudet kielletään Varsinais-Suomessa: "Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia"
Pohjois-Pohjanmaa myös tiukalla linjalla
Tänään vastaavanlaisista tiukemmista rajoituksista päätettiin myös Pohjois-Pohjanmaalla, jossa ne olisivat voimassa torstaista vuoden loppuun.
Avi kieltää kokonaan yleisötilaisuuksien järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla. Lisäksi asiakas- ja yleisötilojen käyttöä rajoitetaan lyhytaikaisesti. Tiloja voidaan kuitenkin edelleen käyttää lasten ohjattuun harrastustoimintaan.
Päätös ei koske sisäleikkipuistoja ja -leikkipaikkoja, eikä ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.
Rajoitukset ovat voimassa tämän viikon torstaista vuoden loppuun.
Uudellemaalle suunnitteilla kunnon sulku
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kieltämistä pääkaupunkiseudun alueella kokonaan kontaktien laajemmaksi vähentämiseksi. Ryhmä suosittelee, että sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään kolmen viikon ajaksi 28.12.2021 alkaen. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisten Uudenmaan kuntien koordinaatioryhmä päätyi kokouksessaan suosittelemaan vastaavaa kieltoa.
Ryhmä otsikoi tiedotteessaan, että hallituksen kaavailemat rajoitustoimet ovat riittämättömiä.
– Koronatartuntojen määrä jatkaa nopeaa päivittäistä nousuaan ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella todetuista tartunnoista jo 70 prosenttia on omikron-muunnoksen aiheuttamia. Omikron-virusmuunnoksen tartuntaherkkyyden vuoksi tilaisuuksien terveysturvallisen järjestämisen edellytykset ovat huonontuneet. Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi pienistäkin yleisistä kokoontumisista alkunsa saaneiden tartuntaketjujen katkaiseminen on käynyt lähes mahdottomaksi, koronakoordinaatioryhmä perustelee päätöstään.
Helsingissä ja Uudellamaalla sairaanhoitopiiri on suosittelut aville niin ikään rajoitusten kiristämistä. Husin mukaan tietyt asiakas- ja yleisötilat, kuten kuntosalit ja kauppakeskusten yleiset tilat, suljettaisiin kokonaan. Sulusta ei voisi vapautua koronapassilla. Elokuvateattereita ja suurta osaa THL:n matalan riskin kohteista ei alustavalla sulkulistalla kuitenkaan ole. Uusin koronaryhmän painava suositus voi kuitenkin sulkea teatteritkin kolmeksi viikoksi, jos avi näin päättää.
Avin on määrä päättää asiasta huomenna torstaina, ja se tulisi todennäköisesti voimaan ensi tiistaina.
– Vielä emme pysty tarkemmin sanomaan, tulisiko mahdollinen päätös koskemaan kaikkia laissa mainittuja tiloja tai olisiko se voimassa koko Uudenmaan alueella, sanoo ylitarkastaja Oona Mölsä avin tiedotteessa.
Lisäksi Hus on esittänyt, että kokoontumisten enimmäishenkilömäärä rajattaisiin kymmeneen henkeen. Nykyään voimassa on 20 henkilön rajoitus. Tästä rajoituksesta voitaisiin vapautua koronapassilla.
Valtioneuvoston linjaus koronapassin jäähylle panosta astuu voimaan 28. joulukuuta. Päätöksen mukaan koronapassi pannaan jäähylle korkean ja kohtalaisen riskin tapahtumista eli silloin koronapassia ei olisi mahdollista käyttää esimerkiksi massatapahtumissa, joissa ei ole määritetty istumapaikkaa osallistujille.
Lue lisää: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ehdottaa uusia rajoituksia – muun muassa sisäliikuntatilat, uimahallit ja tanssipaikat halutaan sulkea
Satakunta peesaamassa Varsinais-Suomea
Myös Satakuntaan kohdistuvista mahdollisista uusista koronarajoituksista odotetaan päätöksiä tänään.
– Tilanne Satakunnassa ei tällä hetkellä merkittävästi eroa Varsinais-Suomesta. Tulen esittämään ylijohtajalle, että päätökset olisivat Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa melko lähellä toisiaan, Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki kertoi Ylelle.
Näiden alueiden lisäksi Pirkanmaan tautitilanne on mennyt reilusti huonompaan suuntaan.