Hallituksen omista riveistä tyly palaute Aki Lindénille: "Jonkun olisi pitänyt ottaa häneltä puhelin pois"

11:39imgVasemmistoliitto on hallituksessa, mutta vastustaa esitystä potilasturvalaista – mitä tapahtuu kulisseissa? MTV Uutiset Livessä Anna Kontula ja Anders Adlercreutz
Julkaistu 13.09.2022 16:07
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Hallituspuolueiden kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Anders Adlercreutz (r.) väittelivät MTV Uutiset Livessä potilasturvallisuuslaista. Kontulan mukaan ministeri Aki Lindén on tviittaillut "onnettomasti".

Kiistellyllä potilasturvallisuuslailla pyritään turvaamaan suomalaisten henkiä ja terveyttä teho-osastoille suunniteltujen hoitalakkojen aikana.

Hallitus antaa tänään lakiesityksen eduskunnalle. Vaikka vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovatkin hyväksymässä esitystä hallituksessa, puolueen eduskuntaryhmä on nykymuotoista lakiesitystä vastaan.

Mitään ministerien vastaista kampanjaa vasemmistoliiton ryhmässä ei kuitenkaan ole meneillään, kertoo Anna Kontula.

– Haluamme olla viimeiseen asti täysillä panoksilla muokkaamassa lakia. On iso asia lähteä ryttyilemään hallitukseen. Sen takia pyrimme käyttämään koko meillä olevan neuvotteluajan, myös eduskunnassa olevan neuvotteluajan, Kontula toteaa.

Ensimmäinen teho-osastolakko on näillä näkymin alkamassa ensi maanantaina.

Lailla alkaa siis olla jo kiire. Toisaalta lakiesityksen muokkaaminen olisi voinut sujua huomattavasti kätevämmin hallituksessa ennen esityksen antamista kuin eduskunnan valiokunnissa tulevina päivinä.

– Niinhän se on, mutta tällä kertaa neuvottelutulos oli niin kaukana siitä, mitä meillä yleisesti edellytetään, kun lähdetään rajaamaan ihmisten perusoikeuksia, että tämä ei nyt sitten vaan onnistunut, Kontula sanoo.

Kova palaute ministeri Lindénille

Hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén ehti päivittää eilen sangen mielenkiintoisen tviitin.

Rytkösen mukaan Lindén kertoi saaneensa eilen ministeri Sarkkiselta tiedon, että vasemmistoliiton ministerit äänestävät terveydenhuollon ja kotihoidon kattavan potilasturvallisuuslain puolesta. Julkaisu on sittemmin poistettu.

Kontulan mukaan vasemmistoliiton ministerit eivät kuitenkaan ole "kuitanneet" lakia.

– Jos näyttää siltä, että meidän ministerimme ovat kuitanneet tämän lain, se johtuu toisen puolueen ministerin onnettomista twiittauksista. Meidän ministerit eivät ole julkisuuteen mitään kuitanneet, Kontula sanoo.

– Jonkun olisi pitänyt ottaa häneltä puhelin pois ennen kuin hän lähti sooloilemaan twiittiensä kanssa.

Jos potilasturvallisuuslaki ei muutu eduskunnan valiokuntien käsittelyssä, vähintäänkin merkittävä osa vasemmistoliiton kansanedustajia tulee näillä näkymin äänestämään sitä vastaan.

Kontulan mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) on viestinyt vasemmistoliitolle, että puolue lentää ulos hallituksesta, jos se äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan.

Lue myös: Anna Kontula: Vasemmistoliitto lentää Marinin mukaan hallituksesta, jos äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan – Li Anderssonilta aivan toisenlainen lausunto

"Olisimme rajaamassa työtaisteluoikeutta synnytyksissä ja laboratoriotoiminnoissa"

Hallituskumppani RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz hieman ihmettelee vasemmistoliiton toimintaa.

– Onhan ehkä hieman erikoista, että ennen kuin esitys annetaan eduskunnalle, kerrotaan jo, että sitä ei tueta, Adlercreutz toteaa.

Laki on hankala pala nieltäväksi kaikille hallituspuolueille, mutta RKP:n mielestä se on toteutettava, jos muuta vaihtoehtoa ei ole.

– Sikäli kun näyttää siltä, että potilasturvallisuus vaarantuu, jokin keino sen estämiseksi on kehitettävä.

Vasemmistoliiton Kontulan mukaan ongelma on se, että laki ei rajoita pelkästään tulevina viikkoina edessä olevia Tehyn ja Superin lakkoja, vaan myös mahdollisia tulevaisuuden lakkoja koko terveysalalla ja osalla sosiaalialaa.

Lakiesitys koskee hänen mukaansa nykymuodossaan kaikkia mahdollisia terveydenhuollon toimintoja, joissa henki ja terveys voivat olla vakavasti uhattuna.

Anders Adlercreutzin mielestä lain rajaaminen vain tietyille terveydenhuollon tai sairaanhoidon aloille on vaikeaa, jos halutaan ehkäistä tapaukset, joissa potilaiden henget vaarantuvat. Kontula on eri mieltä.

– Jos lakko rajautuu tehohoito-osastoihin, ja me olisimme rajaamassa työtaisteluoikeutta synnytyksissä ja laboratoriotoiminnoissa, kyllähän se menee aivan selkeästi ulos siitä, missä suojelutyötä tarvitaan ja missä jonkun henki ehkä sitten vaarantuu, Kontula sanoo.

Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat väittelyn aikaan myös siitä, onko potilasturvallisuuslaki "pikalaki".

Kontulan mielestä näin on, sillä lakiesitykseen on tehty merkittäviä muutoksia aivan viime päivienkin aikana.

Adlercreutzin mukaan sanavalinta on väärä, sillä lakia on valmisteltu jo pitkään ja keskusteluja on käyty myös keväällä, kun hoitajaliitot edellisen kerran uhkasivat lakoilla.

Lue myös: Pääministeri Marin potilasturvallisuuslaista: Mielestäni on selvää, että kaikki ministerit äänestävät esityksen puolesta

Tuoreimmat aiheesta

Marinin hallitus