SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei ole potilasturvalain kannalla. Myös vasemmistoliiton ryhmässä suhtaudutaan kriittisesti lakiin, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.
Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut lakia, jonka avulla nyt lakkoilevat hoitajat voitaisiin velvoittaa töihin. STM:n osastopäällikkö Satu Koskela kertoo MTV Uutisille, että ministeriö on saanut lakiluonnoksen jo valmiiksi ja että lain voisi viedä eduskunnan käsiteltäväksi jo lähipäivinä.
Suurimman hallituspuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei ole uuden lain kannalla.
– En ole lainkaan innostunut tästä laista. Toivoisin, että nyt käännettäisiin kaikki kivet ja kannot ja yritettäisiin löytää vielä sopuratkaisua. Suomessa on ennenkin pystytty sovittamaan yhteen oikeus työtaisteluun ja toisaalta elämän turvaaminen, Lindtman sanoo MTV Uutisille.
Lakia on esittänyt Lindtmanin puoluetoveri SDP:stä, perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén.
Uusi laki rajaisi hoitajien lakko-oikeutta poikkeuksellisella tavalla, eikä hallitus ole vielä päättänyt, aikooko se esittää sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltua lakia eduskuntaan päätettäväksi.
Lindtmanin mukaan SDP:n eduskuntaryhmässä on paljon toiveita siitä, ettei lakia tarvitsisi säätää.
– Meidän ryhmässä on laajasti toivetta siitä, että suojelutyön tarpeesta löytyisi sopu ja että lakitielle ei tarvitsisi lähteä, Lindtman toteaa.
Vasemmistoliitonkin ryhmä on kriittinen
Lakiin suhtaudutaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon mukaan kriittisesti myös vasemmistoliiton ryhmässä.
– Eihän tällaisia lakeja voi käyttää lakon rikkomiseen, vaan jos niitä tehdään, niiden pitää olla vain ja ainoastaan [kansalaisten henkien ja terveyden] suojeluun, Saramo sanoo MTV Uutisille.
– Onneksi valmistelu on vielä käynnissä. Mehän emme ole vielä lakiesitystä nähneet, joten siinä mielessä tämä on vähän teoreettista.
Lakia on valmisteltu pikaisella aikataululla. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi eilen MTV Uutisille, että nopeimmillaan laki voisi tulla voimaan viikossa.
Mikäli hallitus päättää esittää lakko-oikeutta rajaavaa lakia, lainsäädännön on läpäistävä perustuslakivaliokunnan seula, mikä ei välttämättä ole läpihuutojuttu.
Lindtman: Suojelutyön tarpeesta pitää tehdä selvitys
Sosiaali- ja terveysministeriö on halunnut turvata lailla niin sanottua suojelutyötä. Suojelutyö on kansalaisten hengen ja terveyden kannalta välttämätöntä hoitoa ja työtä, jota on tehtävä myös lakon aikana.
Laki koskisi esimerkiksi välttämätöntä tehohoitoa, ensihoitoa, syöpähoitoja ja synnytyksiä.
Hoitajajärjestöt ja viranomaiset ovat olleet eri linjoilla siitä, onko suojelutyöhön osoitettu tällä hetkellä riittävästi henkilökuntaa.
Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on sanonut, etteivät lakossa olevat hoitajajärjestöt ole osoittaneet suojelutyöhön riittävästi hoitajia. Samanlaisia viestejä on tullut muistakin sairaanhoitopiireistä.
Hoitajaliitot Tehy ja SuPer ovat syyttäneet työnantajaleiriä totuuden vääristelystä. Heidän mukaansa hoitoa on annettu riittävästi.
Jussi Saramo pohtii ääneen, millaista tietoa viranomaisilla on tilanteesta.
– Tuntuu että se tieto, mitä tuolla viranomaisilla on, on hyvin yksipuolisesti työnantajapuolelta, Saramo toteaa.
Antti Lindtmanin mielestä suojelutyöhön tarvittavan henkilöstön määrästä pitäisi tehdä nyt riippumaton selvitys.
– Nyt kun osapuolten näkemykset tuntuvat poikkeavan niin paljon suojelutyön tarpeesta, toivoisin, että tehtäisiin pikaisella aikataululla riippumaton selvitys siitä, mikä on suojelutyön tarve.
Selvityksen tekijäksi on Lindtmanin mukaan useita vaihtoehtoja. Sosiaali- ja terveysministeriöllä voisi olla ainakin jonkinlainen rooli.
– Uskon, että he jotka ovat näitä neuvotteluja käyneet, heillä on varmasti paras näkemys tähän.
Juttua täydennetty kello 17.57. Lisätty Jussi Saramon kommentit.