Hallituksen odotetaan lähipäivinä kertovan, millaisia muutoksia se tekee saamiensa lausuntojen pohjalta esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.
Neuvoteltavana on useita keskeisiä kysymyksiä, joista eri hallituspuolueissa on ollut matkan varrella isoakin kipuilua.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi eduskunnassa, että aikaa valmistelussa ei ole hukattavaksi.
– Tänään istutaan niin pitkään, että tässä kokonaisuudessa alkavat palaset loksahtaa kohdilleen, hän sanoi torstaina illansuussa ennen kuin neuvotteluja oli jälleen tarkoitus jatkaa.
Keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi eduskunnassa torstaina iltapäivällä, että tavoitteena on saada kokonaisuus mahdollisimman pian valmiiksi, jotta eduskunta saa riittävästi aikaa sen käsittelyyn.
– Paljon on tehty töitä, paljon on vielä jäljellä. Yksityiskohtia hiotaan. Tämä on Suomen historian isoimpia uudistuksia ja koskettaa kaikkien suomalaisten palveluita, niin käytetään se aika, mikä tarvitaan. Toivottavaa on, että ollaan valmiita ihan lähipäivinä, Saarikko muotoili.
Rahoitusmalli ja yksityisten rooli nostattivat kritiikkiä
Yksi paljon kritiikkiä nostattanut kohta on uudistuksen rahoitusmalli.
Etenkin isoissa, kasvavissa kaupungeissa katsotaan, että esitetty malli on viemässä niiltä merkittävän määrän verokertymää ja sitä kautta kykyä vastata kehittämis- ja investointitarpeisiin. Hallituspuolueista RKP on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä esitetyn kaltaista rahoitusmallia, koska se johtaisi monilla alueilla leikkauksiin.
Toinen paljon kritiikkiä saanut kohta on yksityisten sote-yritysten rooli, jonka moititaan menevän esityksessä liian ahtaalle.
Savonlinnan alueen kysymys on keskustalle vaikea
Savonlinnan seudulla odotetaan suurella mielenkiinnolla hallituksen kantaa siihen, missä Itä-Savon paikka uudessa maakuntajaossa on.
Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen sanoo STT:lle, että ennakkotietoa ratkaisusta ei ole juuri tihkunut.
Savonlinnassa lähtökohta on ollut, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat tulevat osaksi Pohjois-Savon sote-maakuntaa, kuten hallituksen esityksessä ehdotetaan.
– Se on ainut vaihtoehto säilyttää pieni Savonlinnan keskussairaala ja turvata täällä oleva erikoissairaanhoidon palvelu näiden alueiden ihmisille ja myös ammattikorkeakoulun hoitoalan koulutus. Se on vakaan ja pitkäaikaisen valmistelun tulos, Nousiainen sanoo.
Keskustassa Itä-Savon siirto pohjoiseen on ollut vaikea pala ja siitä on väläytetty jopa hallituskysymystä. Itsekin keskustalainen Nousiainen ei usko, että asia muodostuu sote-linjausten isossa kokonaisuudessa keskustallekaan ylitsepääsemättömäksi.
– Jos keskusta oman aatepohjansa näkökulmasta ajattelee ihmisiä ja heidän tarpeitaan ja on ihmisyysliike, silloin ilman muuta tämän asian pitäisi olla selvä ja tukea meidän näkemystämme.
Juttua päivitetty ministeri Kiurun kommentilla kello 18.22.