Paineet maakuntaveron nousuun voisivat olla suurimmat alueilla, joissa on korkeat kunnallisveroprosentit, toteaa VM:n selvitys.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen mukaan Suomeen tulee maakuntavero osana sote-uudistusta.
Valtiovarainministeriön maanantaina julkaisemassa Kuntien verotulorahoituksen näkymät ja kehittämistarpeet -selvityksessä nostetaan esiin riskejä, joita liittyy maakuntaveroon.
Selvityksen mukaan hyvinvointialueiden tai maakuntien verotusoikeudella olisi heijastusvaikutuksia kuntien verojärjestelmään, vaikka alueellisella verotuksella korvattaisiinkin valtionrahoitusta.
– Mikäli alueet alkaisivat periä ansiotuloihin kohdistuvaa veroa, ansiotuloja verottavien tahojen lukumäärä kasvaisi. Tähän liittyisi haittoja ja riskejä, mukaan lukien se, että paineet veron nousuun voisivat olla suurimmat alueilla, missä myös kunnallisveroprosentit ovat korkeita, kerrotaan selvityksessä.
Lue myös: MTV Uutisten kysely: Yksityisen sairaanhoidon kela-korvausten poisto jakaa hallituspuolueita – asiantuntija pelkää julkisten hoitojonojen kasvua
Selvityksen mukaan olisi suositeltavaa, että ennen maakuntaverosta päättämistä selvitettäisiin laajemmin eri veronsaajien asemaa. Ministeriö tilasi selvityksen Aalto-yliopiston työelämäprofessori Timo Viherkentältä.
Pääministeri kertoi kesällä, että maakuntavero on tulossa.
– Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että maakuntaverotus tulee osana tätä sote-uudistuksen kokonaisuutta. Tästä on viiden puolueen yhteinen linja ja itse luotan kyllä siihen, että tätä linjaa edistetään ministeriöissä, Marin kertoi kesäkuussa.
Hallitus: Maakuntavero ei saa johtaa kokonaisverotuksen nousuun
Viime kuun alussa aloitettiin valtiovarainministeriön päätöksellä hanke, johon kuuluvat hyvinvointialueiden tehtäviä ja rahoitusta sekä maakuntaveroa koskevat projektit.
Hanke perustuu sote-ministeriryhmän viime lokakuussa hyväksymään linjaukseen, jonka mukaan hyvinvointialueiden verotusta ja rahoitusta koskeva toisen vaiheen lainsäädäntö valmistuu kuluvan hallituskauden aikana ja tulee voimaan viimeistään vuonna 2026.
– Projektiryhmän tehtävänä on tehdä ehdotus ja valmistella maakuntaveroa koskevat säännösesitykset hallituksen esityksen muotoon sote-ministeriryhmän päättämän aikataulun mukaisesti, kerrotaan valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ja kuntaministeri Sirpa Paateron (sd) allekirjoittamassa päätöksessä.
Lue myös: Kiuru: Seitsemän päivän hoitotakuu saatava hyvään vauhtiin tällä hallituskaudella
Hallituksen mukaan maakuntavero ei saa johtaa kokonaisverotuksen nousuun.
Sote-uudistuksen yhteydessä kuntien verotusta aiotaan alentaa, kun niiltä siirretään pois tehtäviä. Vastuu sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.
Uutissuomalaisen viime kuussa julkaistun gallupin mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista kannattaa maakuntaveron käyttöönottoa. Vastustajien osuus on liki 40 prosenttia.
Lue myös: MTV Uutisten kysely: Puolet kansanedustajista ei aio lähteä ehdolle maakuntavaaleissa
Maakuntaveron käyttöönottoa selvittäneen parlamentaarisen komitean mietintö valmistui viime maaliskuussa. Komitean mietinnössä ei ehdotettu maakuntaveron käyttöön ottamista.
Komitean mietinnössä esitetyn arvioinnin mukaan sote-menojen kasvupaine kasvattaa riskiä verotuksen kiristämiseen kokonaistasolla riippumatta siitä, rahoitetaanko sote-menot yksinomaan valtion vai sekä valtion että hyvinvointialueiden veroilla.