Hallitus haluaa helpottaa määräaikaisia sopimuksia – hoitajilta täystyrmäys: "Eihän tässä ole päätä eikä häntää"

9:33imgHoitajat tuohtuivat pätkäsopimuksista ja hoivasäästöistä
Julkaistu 07.02.2025 09:25
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Orpon hallitus on suunnittelemassa lakia, joka mahdollistaisi vuoden pituiset määräaikaiset työsopimukset ilman sen kummempia perusteluita.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tyrmää hallituksen suunnitelmat. Rytkönen vieraili Huomenta Suomessa perjantaiaamuna.

– Esimerkiksi silloinhan ei olisi mitään syytä vakinaistaa, jos aina voi tehdä [määräaikaisen sopimuksen] ikään kuin vuodeksi. Se on aika pitkä koeaika, kun tällä hetkellä työnantaja voi tehdä enimmillään 6 kuukauden koeajan, Rytkönen sanoi.

Myös raskaussyrjintä tulee Rytkösen mukaan lisääntymään entisestään jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

– On hyvin paljon vaikeampaa puuttua esimerkiksi raskaussyrjintään jos ei vaadita minkäänlaista perustetta sille määräaikaisuudelle. Raskaussyrjintä on järkyttävän iso ongelma.

Lue myös: Ministeri: Raskaussyrjintä järkyttävän yleistä

Tasa-arvolaki kieltää yksiselitteisesti työntekijän syrjinnän raskauden tai perhevapaiden perusteella.

– Esimerkiksi [sosiaaliturvaministeri] Sanni Grahn-Laasonen kirjoitti viime syyskuussa blogikirjoituksen, jonka otsikossa hän kauhisteli, miten järkyttävän yleistä raskaussyrjintä on. Samaan aikaan hänen puoluetoverinsa työministeri Arto Satonen toisaalla valmistelee lakia siitä, että määräaikaisuuksia täytyisi helpottaa.

– Eihän tässä ole päätä eikä häntää, hän sanoi.

Raskaussyrjinnät tulisivat Rytkösen mukaan lisääntymään sitä kautta, että työnantaja ei kirjoita uutta työsopimusta jos saa tietää tämän olevan raskaana.

– Vaikka tasa-arvolain tämä kohta on ollut voimassa yli 30 vuotta, niin työnantajat tekee sitä edelleen ja tulee tekemään jatkossa entistä enemmän.

Raskaussyrjintä näkyy myös tasa-arvovaltuutetun pöydällä.

Yli puolet työelämää koskevista tasa-arvovaltuutetun neuvontapuhelimeen tulevista puheluista koskee syrjintää raskauden tai perhevapaan perusteella, se kertoo sivuillaan.

Miten Tehyssä suhtaudutaan hoitajien kielitaitovaatimusten höllentämiseen? Katso koko Huomenta Suomen keskustelu jutun alusta.

Lue myös:

Ulkomaalaistaustainen nimi huonontaa yhä työllistymistä – hakemuksia tehtävä yli kaksi kertaa kantasuomalaisia enemmän

Työttömiä lähes 30 000 enemmän kuin vuosi sitten – ilmassa kuitenkin jo positiivisia merkkejä

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi