Hallitus ja oppositio ottivat yhteen eduskunnassa: Työllisyyskonsteilla, perustuslailla ja periaatteilla mäiskittiin – "Se olisi vaarallinen ennakkotapaus"

14:32img
Julkaistu 16.10.2018 17:01
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Kiista irtisanomisten helpottamisesta alle kymmenen työntekijän yrityksissä kirvoitti eduskunnassa väittelyn, jossa hallituspuolueet puolustivat ja suurin osa oppositiota haukkui hallituksen suunnitelmia.

Video: Keskustan Antti Kaikkonen ja SDP:n Antti Lindtman puivat irtisanomissuojaa Huomenta Suomessa.

Lisäpainetta puheisiin antoivat ay-liikkeen poliittiset työtaistelut lakia vastaan. Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta huomenna.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitteli hallituksen lukuisia työllisyystoimia. Sipilä pääsi kehumaan yli 115 000 työllistyneellä ja valtion velkaantumisen hidastumisella.

– Aina kun uusia toimia on esitelty, niiden merkitystä on vähätelty. Jälkikäteen on helppo sanoa, että monien päätösten vaikutukset ovat olleet positiivisia, totesi Sipilä ja tunnusti, että kaikki noista päätöksistä eivät ole olleet helppoja.

Sipilä perusteli irtisanomislakia työllistämiskynnyksen alentamisella pienissä yrityksissä.

– Virherekrytoinneista aiheutuvat kustannukset ovat suhteellisesti suurempia pienissä yrityksissä. Lisäksi pienillä yrityksillä on yleensä huonommat mahdollisuudet löytää työntekijälle korvaavia työtehtäviä, kertoi Sipilä.

Pääministerin mukaan hallitus jatkaa lain valmistelua ja tuo sen eduskuntaan, jos hallitus huomenna saa eduskunnan luottamuksen.

"Sipilä johtaa kuin luutnantti Lammio"

SDP:n ryhmäpuhuja Eero Heinäluoma sanoi hallituksen luovan esityksellään vastakkainasettelua.

– Valitettavasti Sipilän hallitus on kylvänyt työmarkkinoille riidan siemenen, josta on kasvamassa todellinen uhka sekä palkansaajien oikeuksille, että vakaalle talouden toimintaympäristölle, sanoi Heinäluoma.

Heinäluoman mielestä Sipilän hallitus toimii kuin Tuntemattoman sotilaan simputtava luutnantti Lammio. SDP:n mielestä irtisanomislaki on tehoton ja hallituksen keino hakea sille tukea pelkkää poliittista teatteria.

– Hallitus on taitamattomalla toiminnallaan luonut työmarkkinoille konfliktitilanteen, jota se ei osaa ratkaista. Nyt hallitus pyrkii vetämään eduskunnan osapuoleksi kiistaan, jossa eduskunta ei ole osapuoli, ja hakee perustuslaissa määrätystä lainsäätämisjärjestyksestä poiketen jonkinlaista etukäteishyväksyntään lakiesitykselle, jota ei ole vielä olemassa.

– Tällä poliittisella teatterilla hallitus vahingoittaa paitsi omaa uskottavuuttaan, myös eduskunnan arvovaltaa, lateli Heinäluoma ja esitti hallitukselle epäluottamusta.

Päättääkö eduskunta vai lakkoileva ay-väki?

Keskustan ryhmäpuhuja Matti Vanhanen (kesk.) korosti eduskunnan asemaa ylimpänä päätöksentekijänä. Vanhasen mukaan liitot päättävät itse lakoistaan, mutta eduskunnan ei pidä luovuttaa päätösvaltaansa muille.

– Huomisen jälkeen liitot tietävät, että eduskunta odottaa saavansa käsiteltäväksi lakiehdotuksen, eikä tätä oikeutta meiltä lakoilla viedä. Se olisi vaarallinen ennakkotapaus, arvioi Vanhanen ja korosti asian periaatteellista puolta.

– Tämän viikon maltillinen mutta yksiselitteisen määrätietoinen viesti kaikille osapuolille on, että kansanvaltaista järjestelmää ohjataan tästä talosta - ei tämän talon ulkopuolelta.

Vanhanen ja moni muukin puhuja korosti, että työllisyyttä pitää parantaa myös tulevilla vaalikausilla ja että uusia työllistämiskeinoja pitää keksiä vielä lisää.

Pärstäkerroinko ratkaisee?

Hallituspuolueiden puheenvuoroissa kiistettiin moneen kertaan väite siitä, että irtisanomislaki sallisi irtisanomisen nk. pärstäkertoimen mukaan.

– Toisin kuin pelottelukampanjoissa on virheellisesti väitetty, mielivaltainen irtisanominen ei jatkossakaan ole mahdollista. Taustalla on oltava hyväksyttävä syy ja mahdollisuus korjata omaa toimintaa, opasti Jukka Kopra (kok.) omassa ryhmäpuheessaan.

Oppositiosta varsinkin perussuomalaiset vaativat hallitusta taipumaan kompromissiin, vaikka ay-liikkeelle ei kelpaa muu kuin lakiesityksestä luopuminen.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (sin.) puolestaan syytti oppositiota työmarkkinakiistalla politikoinnista.

Antti Rinteen johdolla demarit sumuttavat suomalaisia. Ei pidä mennä vipuun. Ei tarvitse olla demari, jotta voi olla duunari. Olen saanut palautetta duunareilta, joiden mukaan Suomen vientiä ei pidä pysäyttää poliittisten lakkojen vuoksi, lateli Elo.

Perustuslaki niin vai näin?

Opposition puheissa irtisanomislakia epäiltiin jopoa perustuslain vastaiseksi.

– On käsittämätöntä, että hallitus yrittää juntata läpi lain, joka mitä ilmeisimmin on ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen kanssa, sanoi perussuomalaisten ryhmänjohtaja Leena Meri (ps.)

Mutta perustuslakiin vetosivat myös lain puolustajat. Perustuslain mukaan julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.

– Hallituksen ja eduskunnan tehtävä on pitää kaikkien suomalaisten puolta ja tuoda kuuluviin myös niiden ihmisten - esimerkiksi pienyrittäjien, työttömien sekä pätkä- ja silpputyötä tekevien - ääni, joita työmarkkinajärjestöt eivät edusta, perusteli Matti Vanhanen (kesk.).

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus