Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan hallitus ei voi hyväksyä sellaista opposition piiristä esitettyä toimintalinjaa, jossa suomalaislapset jätettäisiin al-Holin leirille Syyriaan.
– Tilanne leirillä heikkenee koko ajan. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti Suomella on velvollisuus toimia lasten pelastamiseksi. Al-Holin sisäinen ilmapiiri on erittäin Isis-myönteinen. On suuri vaara suomalaislapsille joutua kasvamaan tällaisessa ympäristössä, käytännössä terrorismijärjestön aivopesun uhrina, Haavisto sanoi eduskunnassa välikysymyskeskustelussa.
Haaviston mukaan leiristä saatujen tietojen mukaan suomalaislasten oikeus henkiinjäämiseen ja kehittymiseen on vakavasti vaarantunut.
Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi syyskuussa raportin, jonka mukaan 313 alle 5-vuotiasta lasta on kuollut leirillä viime vuoden joulukuun ja tämän vuoden elokuun välisenä aikana.
Ei tietoa lainvastaisista menettelyistä
Haaviston mukaan Suomen viranomaiset eivät voi avata julkisuuteen toimintaansa al-Holin leiriläisten kotiuttamisesta eikä siihen varautumisesta.
– Yksilöitä sekä heidän terveys- ja turvallisuustietojaan koskevat asiat ovat luottamuksellisia salassapitosäännösten vuoksi. Luottamuksellisuus on myös edellytys sille, että lasten kotiutuminen leiriolosuhteista Suomeen onnistuu ja tapahtuu turvallisesti. Viranomaiset eivät avaa – eikä heidän kuulu avata – julkisuudessa tällaista toimintaa ja siihen liittyvää varautumista, Haavisto sanoi.
Hallituksella ei ole tiedossa, että tässä työssä olisi toimittu lainvastaisesti.
– Ulkoministeriössä al-Holiin liittyviä asioita on valmisteltu virkavastuulla, ja ulkoministeriö toimii tässä asiassa myös muita ministeriöitä koordinoivana ministeriönä. Hallituksella ei ole tiedossa, että ulkoministeriön tässä työssä olisi tapahtunut mitään lainvastaista. Saman on osaltaan todennut myös ulkoministeriön ylin virkamiesjohto.
"Suomalaisten turvallisuutta vaarantaa vakavammin kiihkeä solvaaminen"
Välikysymyskeskustelussa SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Erkki Tuomioja sanoi, että välikysymys kuuluu parlamentaariseen demokratiaan eikä sen käyttöä pidä moittia.
– Sen sijaan kaikki muu, mitä tämän salin ulkopuolella on asiasta puhuttu, on suhteettomuudessaan ja epäinhimillisyydessään surullista seurattavaa.
Tuomiojan mukaan suomalaisten turvallisuutta vaarantaa vakavammin kiihkeä solvaaminen, syyttely, uhkaaminen, valheiden levittäminen ja pelkojen lietsominen sosiaalisessa mediassa ja muussa mediassa.
– Salissammekin on edustajia, jotka ovat tähän osallistuneet, Tuomioja sanoi.