Pääministeri Marin edistäisi kaikkien matkustajien pakkotestaamista – hallitus ei ole vielä keskustellut asiasta eikä oikeusministeri ole nähnyt lakiesitystä

2:14img
Katso videolta oikeusministeri Henrikssonin kommentit mahdolliseen pakkotestaamiseen
Julkaistu 30.01.2021 09:24
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Kaikkien matkustajien pakkotestaaminen ei välttämättä ole mahdollista Suomen lainsäädännön mukaan, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson MTV Uutisten haastattelussa.

Anna-Maja Henriksson (r.) ei ole vielä edes nähnyt mitään lakiesitystä pakkotestaamisesta, eikä hallitus ole keskustellut asiasta.

– Tämä on aika perusoikeusherkkää aluetta ja sen takia tähän tarvitaan myös oikeusoppineiden näkemystä, toteaa Henriksson.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylen puheenjohtajatentissä torstaina, että pakkotestaus rajoilla on asia, jota hallitus voi viedä eteenpäin.

Lakiesitys valmistellaan parhaillaan kiireellä sosiaali- ja terveysministeriössä. Esitys pyritään saamaan valmiiksi jo ensi viikolla.

Lue lisää: Pääministeri Sanna Marin Ylen puheenjohtajatentissä: "Pakkotestaus rajoille asia, jota voidaan viedä eteenpäin"

Massatestaaminen vaikeaa

1:47img

Katso myös: Pääministeri Marin arvioi korona-rajoitusten tiukentuvan.

Henrikssonin mukaan pakkotestaamisen lainmukaisuus riippuu siitä, kuinka laajasta massatestaamisesta olisi kyse.

– Lainsäädäntö saattaisi olla helpompaa jos pakkotestaaminen koskisi sellaisia matkustajia jotka tulevat tietystä riskimaasta.

Tällä hetkellä tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden tartuntatautilääkärille määrätä matkustajia karanteeniin yksilötasolla, mutta ei massana.

Lääkäri voi kuitenkin myös määrätä kaikki matkustajat tietystä lentokoneesta yksilöllisesti testiin ja karanteeniin.

– Jos puhutaan siitä, että kaikkia matkustajia pakkotestataan, niin se on perusoikeusherkkää, oikeusministeri muistuttaa.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Ylen torstaisessa puheenjohtajatentissä, että kokoomus kyllä tukee pakkotestaamista jos sellainen esitys tuodaan eduskuntaan.

Henriksson painottaa, että se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita että lakiesitys voidaan hyväksyä vaikka enemmistö kansanedustajista tukisi matkustajien pakkotestaamista.

– Eduskunnankin on noudatettava perustuslakia. Viime kädessä perustuslakivaliokunta arvioi lakiesityksen perustuslaillisuutta.

Tällä hetkellä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä kaikilla matkustajilla on mahdollisuus mennä koronatestiin, mutta se ei ole pakollista.

Suomen kiristyneet maahantulorajoitukset astuivat voimaan keskiviikkona. Rajavartiolaitos kertoi torstaina, että liikenne väheni merkittävästi sekä Tornion rajanylityspaikalla että Helsingin satamassa.

Keskiviikosta lähtien Suomen sisärajoilla on sallittu vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Rajoitukset kestävät 30 päivää.

Hallituksen lakiesitys matkustusrajoituksista vedettiin syksyllä pois eduskunnasta. 

Hallitus joutui vetämään pois lakiesitystään matkustusrajoituksista eduskunnasta viime syksynä. Syy tälle oli se että esitys oli liian huonosti valmisteltu.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunnalta punaista valoa koronan testaa ja tule -mallille – malli oli laitettu uudelleen valmisteluun jo ennen valiokunnan kantaa

Hallitus alkoi valmistella uutta esitystä saman tien mutta sekin pidettiin liian monimutkaisena. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) toetsi silloin MTV Uutisille että esitys ei mene sellaisenaan valiokunnasta läpi.

Lue myös: Markus Lohi MTV:lle: Hallituksen lakiesitys matkustusrajoitusten avaamisesta ei mene sellaisenaan läpi – "Aivan liian monimutkainen järjestely"

Kaikki hallituspuolueet eivät olleet edes hyväksyneet esitystä ennen kuin se annettiin eduskuntaan. Uuttan esitystä ei ehditty antaa eduskunnalle ennen istuntotaukoa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus