Hallitus selvittää jälleen Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan asia on esitelty talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle.
– Nyt siitä käydään vuoropuhelua, keskustellaan ja selvitetään asiaa. Mitään päätöksiä ei ole tehty asiasta, mutta talouspoliittinen ministerivaliokunta palaa vielä asiaan, sanoo Räsänen.
Helsingin Sanomien mukaan yhdistämishalujen taustalla on se, että arpajaislain perusteella eri pelimonopolien tuotteiden pitäisi olla selvästi erilaisia. Nettipelien nousun myötä rajat hämärtyvät.
– Eli haluamme edelleenkin turvata meidän rahapelijärjestelmämme keskeiset intressit, jotka ovat kuluttajansuoja, rikollisen toiminnan estäminen ja rahapelihaittojen ehkäiseminen. Tästä on kysymys ja sen takia erilaisia vaihtoehtoja nyt kartoitetaan, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen.
Räsäsen mukaan vahva poliittinen yksimielisyys on siitä, että valtion pelimonopoli halutaan säilyttää.
Kolmikon yhdistämistä on pohdittu ennekin, viimeksi vuonna 2011 käydyissä hallitusneuvotteluissa. Opetusministeriö selvitti silloin, että yhdistämisellä saataisiin 50 miljoonan euron säästöt. RAY:n tuolloinen toimitusjohtaja Sinikka Mönkäre piti säästöpuheita täysin tuulesta temmattuina.
Hippoksen Lintilä: Luin asiasta nettilehdestä
Fintoton omistaja on Suomen Hippos ry, jossa yhdistämisasiaa pidetään puhtaasti poliittisena. Hippoksen hallituksen puheenjohtajan, kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) mielestä ei ole mitään ulkopuolista tekijää, jonka vuoksi muutos pitäisi tehdä.
– Hyvin yllättävä veto. Tässä vaiheessa vaalikautta ja ottaen huomioon, että hallitusohjelmasssa on kirjaus, että rahapelimonopoleihin ei puututa tämän hallituskauden aikana, sanoo Lintilä MTV Uutisille.
Lintilä arvostelee myös maan hallituksen yhteydenpitoa, sillä hän kertoo saaneensa tietää asiasta nettilehdestä.
Lintilä on huolissaan alan työpaikoista.
– Meillä on 5 000 ihmistä, jotka saavat suoraan elantonsa hevostaloudesta ja 10 000 osa-aikaisesti. Kyllä me pelätään tämän alan ja näiden työpaikkojen puolesta, sanoo Lintilä.
RAY:n hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Tainio (sd.) sanoo, että rahapelimaailman toimintaympäristö on muuttunut, joten asiasta keskusteleminen on perusteltua. Tukirahojen jako ja edunsaajien asema herättää kuitenkin huolta.
– Se voisi siinä mielessä olla vaarassa, että miten me jaetaan näitä avustuksia. Nyt me RAY:ssa avustamme sosiaali- ja terveysjärjestöjä, Veikkaus taas nuorisotyötä, kulttuuria ja urheilua. Että mikään niistä ei menetä, ja kaikki saavat sen, minkä niille kuuluu. Se on eriarvoisen tärkeää, sanoo Tainio MTV Uutisille.
Veikkauksen toimitusjohtajan Juha Koposen mukaan rahapeliyhtiöistä päättäminen kuuluu päättäjille, ei Veikkaukselle. Hän sanoo, että Veikkaus on lojaali päättäjien johtopäätöksille.
– Edunsaajien saama tuki rahapelijärjestelmästä on merkittävä ja yksityisenä kansalaisena toivon, että tämä tuki turvattaisiin tuleville vuosille niin hyvänä kuin mahdollista, sanoo Koponen.