Hallitus on ilmoittanut tiedottavansa koronapassiin ja maahantulorajoituksiin siirtyvistä asioista kello 14.15. Tiedotustilaisuus oli aluksi määrä pitää jo kello 11.30, mutta sitä lykättiin hallituksen sisäisten kiistojen vuoksi.
Valtioneuvoston ylimääräinen istunto peruttiin aamupäivällä. Hallitus siirsi myös lyhyellä varoitusajalla puoli kahdeksitoista aiottua tiedotustilaisuutta, jonka oli määrä koskea koronapassia ja maahantulon rajoituksia.
MTV Uutisten tietojen mukaan paketin loppusuoralla oli tullut mutkia matkaan nimenomaan maahantulosäännöksiin liittyen ja tätä kokonaisuutta hiottiin vielä iltapäivällä-
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) haluaisivat pitää kiinni nykyisistä maahantulon rajoituksista.
STM ja Kiuru saivat kevään ja alkukesän neuvotteluissa läpi kovat rajoitukset. Suomeen on saanut tulla vapaasti maista, joissa koronailmaantuvuus on korkeintaan 10 tapausta per 100 000 asukasta kahdessa viikossa.
Ainakin keskustalaisten mielestä raja on aivan liian matala.
Hallituslähteistä arvostellaan myös yhä voimassa olevaa lakia, jonka mukaan kaikkien riskimaista Suomeen saapuvien paitsi täysin rokotettujen tai koronan sairastaneiden on käytävä koronatestissä sekä maahan tullessa että kolme päivää sen jälkeen.
Arvostelijat olisivat valmiita luopumaan jälkimmäisestä "kakkostestistä".
Hallituslähteistä on arvioitu, että rajojen terveysturvallisuus tulee herättämään keskustelua viimeistään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä perustuslakivaliokunnassa. Kyse on siitä, ovatko kaikki rajoitukset enää välttämättömiä ja tarkoituksenmukaisia.
Maahantuloon liittyvillä rajoituksilla pyritään ehkäisemään ulkomaista alkuperää olevien koronavirustartuntojen leviäminen Suomeen.
Koronapassilla välttäisi rajoitukset
Esitys koronapassista piti alun perin antaa eduskunnalle jo viime viikolla.
Koronapassista olisi jatkossa hyötyä tilanteissa, joissa alueellisia rajoituksia jouduttaisiin ottamaan uudelleen käyttöön.
Tapahtumajärjestäjät voisivat välttää alueelliset tilojen käytön rajoitukset vaatimalla osallistujilta koronapassia.
Omakanta-palvelusta saatavilla olevaa EU:n koronatodistusta eli koronapassia voisi käyttää todistuksena täydestä koronarokotuksesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronasta.
Hallituksen mukaan koronarajoitukset on tarkoitus purkaa, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on rokotettu kahteen kertaan.
Juttua muokattu kello 13.57: tiedotustilaisuus pidetään kello 14.30. Juttua muokattu kello 13.22. Täydennetty tietoja maahantulon rajoituksiin liittyvää kiistaa koskien.