Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) pitää tänään kello 14.30 tiedotustilaisuuden, jossa kertoo, mitä koronapassista on päätetty.
Tiedotustilaisuudessa kerrottaneen valiokunnan mietinnön lopputuloksesta. MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuutta.
15.31: Tiedotustilaisuus päättyi.
15.30: Koronapassin käyttöä valvotaan, mutta mitään suurta valvontaa ei Lohen mukaan ole tulossa. Lohen mukaan luotetaan siihen, että lakeja noudatetaan.
15.25: Koronapassia varten on tulossa älypuhelimella toimiva sovellus, jonka avulla koronapassi toimii ovella. Koronapassin käyttöönotto riippuu siitä, että pystyykö ravintola ottamaan sovelluksen käyttöön ja saako hän henkilöresurssin järjestymään tarkistusta varten. Sovelluksesta tulee ilmainen, ja se kertoo vain, että onko henkilöllä koronapassin vaatimukset täyttyneet. Muita terveystietoja se ei paljasta.
15.18: Esimerkiksi Lapin joulumatkailijoista Lohen mukaan 10-20 prosentille matkustusrajoitukset voivat olla matkan este, jolloin he valitsevat kohteekseen maan, jossa on vapaammat rajoitukset ja vähemmän testejä. Tämän pelätään iskevän matkailuun Suomeen.
15.16: Valiokunta korostaa, lapsiin kohdistuvat rajoitukset ovat viimesijainen keino. Siksi koronapassin ikäraja katsottiin voitavan nostaa 16-vuoteen, erityisesti kun sitä nuoremmilla on rajoitetut mahdollisuudet käyttää sähköista tunnistautumista, jota koronapassin saaminen vaatisi.
15.11: Lohen mukaan lain tultua voimaan, pitäisi valtioneuvoston saman tien antaa uusi asetus, jossa ilmaantuvuusluku nostetaan Suomessa olevaan lukuun suhteessa olevaan lukuun. Tavoitteena on, että laki tulisi voimaan lauantaina.
15.09: Säädettävä lainsäädäntö ei ollut lainkaan ilmeinen tänään. Mietintöluonnoksessa ei ollut maahantulijoilla vaatimusta toisesta testistä, mutta loppusuoralla hallituspuolueiden käsitys siitä, että onko toinen testi välttämätön muuttui tänään.
– Lopputulos muuttui tämän päivän kokouksessa.
15.05: Lohi maahantulorajoituksista: Sosiaali- ja terveysministeriö ja viime kädessä valtioneuvosto arvioivat, mikä on ilmaantuvuusluku, jota pienemmän tartuntaluvun lähtömaasta saapuvat ovat oikeutettuja tulemaan Suomeen ilman rajoituksia.
15.03: Joillakin alueilla on rajoituksia ravintolatoimintaan. Markus Lohi sanoo, että kun laki tulee voimaan, niin jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassiin, niin kaikki aukioloaikoja tai asiakaspaikkoja koskevat rajoitukset voivat poistua.
15.01: Valiokunnan jäsenet ovat Markus Lohen mukaan saaneet satoja sähköposteja kansalaisilta, jotka ovat olleet huolissaan onko koronapassi yhdenvertaisuuden tai muiden perusoikeuden osalta. Lohi vakuuttaa, että nyt käsiteltävä lainsäädäntö on läpäissyt perustuslakivaliokunnan sääntelyn, eikä laissa ole ristiriittaa perustuslain tai kansainvälisten sopimusten näkökulmasta.
– Kenenkään kansalaisten välittämättömät palvelut eivät ole uhattuna tai ole riippuvaisia siitä onko hänellä koronapassi tai ei. Passi koskee kulttuuria, urheilua, vapaa-ajanharrastuksia ja niin edelleen, jos tämä joskus otetaan käyttöön.
14.49: Tartuntatautilaissa korostetaan jatkossa, että maahantulotarkastuksia koronatodistuksia voidaan tarkastaa pistokokein esimerkiksi lentokentillä.
15.57: Koronapassin on voimassa vuoden loppuun siksi, koska sitä koskeva lainsäädäntö on sidottu maahantulorajoituksiin. Laiho toivoo, että hallitus valmistelisi oman lainsäädännön koronapassiin, jotta sitä voisi käyttää maahantulorajoituksista huolimatta.
14.54: Laihon mukaan koronapassin ulkopuolelle jäävät esimerkiksi yhden rokotteen saaneet ja koronan sairastaneet henkilöt sekä se pieni ryhmä, jotka eivät voi terveydellisistä syistä jäädä ottaa rokotetta. Hän kertoo eduskunnassa äänestettävän siitä, että voisiko myös EU:n ulkopuolisia todisteita ottaa mukaan koronapassiin.
14.53: Laiho on myös tyytyväinen, että lasten ikäraja nostettiin 16 vuoteen, mikä oli hänen mukaansa tärkeää lasten yhdenmukaisuuden kannalta.
14.52: Mia Laiho sanoo, että toisen testin vaatimus on todella haastava matkailualalle, ja se voi johtaa siihen, että matkailijat saattavat valita toisen maan kohteekseen.
14.48: Markus Lohi otti erityisesti kantaa matkailualaan ja pahoittelee sitä, että matkustusrajoitussäännöksiin sisällytettiin vaatimus toisesta koronatestistä. Osa valiokunnan jäsenistä eivät olisi sitä pitäneet voimassa. Oppositio olisi kannattanut korotusvaatimuksesta luopumista.
– Olen pahoillani erityisesti matkailutoimialan kannalta. Siinä mielessä tämä päivä on matkailutoimialalle aika ikävä päivä, Lohi sanoi.
14.48: Matkustussääntöihin täsmennettiin, jatkossa Suomeen voi tulla ilman rajoituksia ihmisä maista, joiden koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on suhteessa Suomen ilmaantuvuuslukuun.
14.46: Matkustussääntöihin täsmennettiin, jatkossa Suomeen voi tulla ilman rajoituksia ihmisä maista, joiden koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on suhteessa Suomen ilmaantuvuuslukuun. Ennen raja oli ilmaistu eksaktina numerona.
14.43: Valiokunta hyväksyi matkustusrajoituksia koskevien sääntöjen jatkumisen. Valiokunnassa aiheutti suurta keskustelua ja erimielisyyttä kysymys toisen testin tarpeellisuudesta, koska sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen näkemykset olivat hyvin erilaiset asiasta. Kysymyksestä äänestettiin.
14.41: He jotka eivät terveydellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta tai ovat 16–17-vuoitaita ovat oikeutettuja ilmaisiin koronatesteihin julkisesta terveydenhuollosta silloin, jos koronapassi otetaan käyttöön.
14.40: Koronapassisäätely on valiokunnasta tärkeää, koska sen avulla yhteiskunnan palveuita on mahdollista pitää käytössä koronasta huolimatta. Valiokunta painottaa lasten oikeutta osallistua vapaa-ajan toimintaan, minkä takia passin edellytys ikärajan nostettiin 12 vuodesta 16 vuoteen.
14.38: Valiokunta puoltaa koronapassin käyttöönottoa ja maahantulorajoitusten jatkamista. Mietintö voimassa tämän vuoden lopuksi. Tartuntatautilakiin lisätään koronapassi, ja sillä on tarkoitus pitää palveluita auki kovempien rajoitusten vaihtoehtona. Koronapassi ei ole heti käytössä, vaan viranomaiset itse päättävät, että rajoitusten tilalle voi ottaa käyttöön koronapassin. Koronapassi ei lievennä rimaa rajoituksille. Tavoitteena on, että rajoituksia, ja siten koronapassia ei tarvitsisi ottaa käyttöön.
14.36: Tilaisuus alkaa.
14.35: Lohi aloittaa tiedotustilaisuuden. Paikalle odotetaan vielä valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihoa (kok.).
14.33: Tiedotustilaisuuden kerrotaan käynnistyvän aivan pian.
Kello 14.32: Kokous ei ole vielä alkanut, mutta ihmiset salissa vaikuttavat odottavilta.
Niin sanotulla koronapassilla henkilö voi todistaa saaneensa koronarokotteen tai sairastaneensa koronan. Suunnitelmien mukaan tilaisuudet ja yritykset voisivat vaatia osallistujiltaan koronapassia tai tehtyä koronatestiä ehtona osallistumiseen. Näin tarkoituksena olisi avata yhteiskuntaa aiempaa enemmän koronasta huolimatta.
On ennakoitu, että koronapassin käyttöönotto voisi mahdollistua jo viikon lopussa.