Hallitusneuvotteluista ulos jätetyt puivat PS:n ja RKP:n ristiriitoja: "Siihenhän sen pitäisi kosahtaa"

Vihreiden Atte Harjanne ja SDP:n Matias Mäkynen arvioivat hallitusneuvotteluiden etenemistä Huomenta Suomessa. 

Sekä Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne että SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen uskovat, että kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit saavat aikaan hallituksen. 

– Toinen kysymys on, kuinka kauan se kestää. Miten yksityiskohtaisesti hallitusohjelma kirjataan ja miten pitkä siitä tulee, vai otetaanko vaikeat päätökset esimerkiksi taloudessa vasta ensi syksynä, kun ensimmäinen budjetti tehdään. Se ratkaisee aika paljon, Mäkynen sanoo.

Myös Harjanteen mielestä neuvotteluissa näkyy aitoa kitkaa.

– Ei se siitä varmaan helpompaa tee, että neuvotteluita käydään samaan aikaan (Säätytalon) seinien sisällä ja Twitter-seinällä, Harjanne toteaa.

Mäkynen ei ole töyssyistä yllättynyt.

– Kyllä se oli odotettavissa, että jossain vaiheessa nähdään joku isompi kriisi tai jonkun ulosmarssi tai joku tällainen teatteri. Jos se on tämä, että muut pöydät pysäytetään yhdeksi viikoksi, niin ei se nyt kauhean suurta vielä ole, Mäkynen sanoo.

"Vaikeinta on, jos asioista tulee arvovaltakysymyksiä"

Sekä Harjanteella että Mäkysellä on itselläänkin kokemusta hallitusneuvotteluista neljän vuoden takaa.

– Vaikeinta on aina silloin, jos asioista tulee arvovaltakysymyksiä, koska silloin tulee hirveän vaikeaksi se, että joku voi säilyttää kasvonsa, Harjanne selittää.

– Aika erikoisia lausuntoja tuolta (hallitusneuvotteluista) on nyt tullut. Sanoiko Purra peräti, että heidän kynnyskysymyksensä ovat vastakkaiset kuin RKP:llä. Jos tämä olisi ihan määritelmän mukaan totta, niin siihenhän sen pitäisi sitten kosahtaa, Harjanne lisää.

Mäkysen mukaan neljä vuotta sitten suurimmat ongelmat liittyivät päätöksentekoon.

– Jos puolueet eivät olleet jostakin asiasta ihan selvillä, että mitä mieltä he ovat, ja silloin asiasta jouduttiin neuvottelemaan ikään kuin useampaan kertaan. Päätettiin jotain, sitten yksi puolue vasta tajusi, mitä tulikaan päätettyä, ja sitten päätettiin siitä uudestaan, Mäkynen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat