Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kritisoi jälleen tiistaiaamuna hallitusneuvotteluja vaikeiden asioiden käsittelyn viivyttämisestä. Purra pitää ongelmallisena, että kahdella neuvottelevalla puolueella – perussuomalaisilla ja RKP:llä – on täysin vastakkaiset kynnyskysymykset.
Hallitusneuvotteluissa keskitytään perussuomalaisten toiveesta seuraavat pari päivää maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiin. Ne ovat Riikka Purran mukaan selvästi jäljessä muista.
– Ongelma on ollut juuri se, että näitä vaikeita asioita ei ole voitu käsitellä, vaan niitä on kierretty kuin kissa kuumaa puuroa, Purra sanoi saapuessaan neuvotteluihin Säätytalolle tiistaiaamuna.
Purran mukaan perussuomalaisilta on vaadittu joustamista heille hyvin vaikeissa asioissa, mutta vastaavasti heidän omat profiiliteemansa eivät ole edenneet.
Lue myös: Politiikan toimittaja PS:n ja RKP:n kinastelusta: ”Ei kerro hyvää keskinäisestä luottamuksesta – happotesti vasta edessä”
– Nyt katsotaan, oikeneeko tämä tilanne, ja sitten jatketaan, jos näin käy.
– Erityisesti maahanmuuton kannalta tästä tekee nyt ongelmallisen se, että hallitusneuvotteluihin osallistuu puolue, RKP, jonka kynnyskysymykset ovat käytännössä vastakkaisia meidän kynnyskysymyksillemme. Jokainen voi ymmärtää, että mikäli näistä asioista ei keskustella vaan keskustellaan muista asioista, niin tilanne on ikään kuin auki viikosta toiseen, Purra selitti.
PS kiristäisi maahanmuuttoa myös lainsäädännön kautta
Purra toisti kantansa, että perussuomalaiset ei voi osallistua sellaiseen hallitukseen, joka ei merkittävästi kiristä maahanmuuttopolitiikkaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi myös useita lainsäädäntömuutoksia.
Lue myös: Purra moitti hallitusneuvottelijoita vaikeiden asioiden viivyttelystä, näin Orpo puolustautuu
– Kyse ei ole mistään radikaalista toimista – ei siitä, että lopettaisimme noudattamasta kansainvälisiä sopimuksia tai EU-lainsäädäntöä, vaan näissä puitteissa merkittävää, kautta linjan tapahtuvaa maahanmuuttopolitiikan kiristämistä.
Purra totesi, että perussuomalaiset haluaisi ohjata Suomea maahanmuuttopolitiikassa Ruotsin ja Tanskan kaltaiselle yleispohjoismaalaiselle linjalle.
– Mikäli Suomella on mahdollisuus saada sellaista maahanmuuttoa, että se on meidän julkisen talouden, tulonsiirtoriippuvuuden, työllisyyden ja tulevien eläkkeiden kannalta positiivista, niin totta vieköön se sopii. Mutta tässä onkin se ongelma, kun sitä on hyvin vaikea saada. Se maahanmuutto, mitä Suomi tällä hetkellä vastaanottaa, ei täytä näitä ehtoja, Purra sanoi.