Teknologiateollisuus liputtaa hiilineutraalisuustavoitteen ja työperäisen maahanmuuton puolesta, Lääkäriliitto terveysperusteisen verotuksen.
Hallitustunnustelijaksi valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jakoi perjantaina eduskuntaryhmille nipun kysymyksiä, joiden vastausten perusteella päätetään, mitkä puolueet etenevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.
Puoluetoimistoissa on viikonloppuna pakerrettu vastauksia yhteensä 24 kohtaan ja 46 kysymykseen, joihin Orpo odottaa vastauksia tiistain puoleenpäivään mennessä.
Lue lisää: Näihin kysymyksiin hallitustunnustelija Petteri Orpo hakee vastauksia – katso 24 kohdan lista
Etujärjestöiltä ei varsinaisesti kysytty, mutta vastauksia on silti kertynyt jo lukuisia. Esimerkiksi Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus julkaisivat omansa jo samana iltapäivänä.
Ammattiliitto Pro neuvoo uutta hallitusta nostamaan työllisyysastetta satsaamalla työllisyyspalveluihin ja työkyvyn parantamiseen. Kansainvälistä rekrytointia tulee edesauttaa vahvistamalla maahanmuuttoviraston toimintaedellytyksiä. Pro kertoo myös kannattavansa tavoitetta nostaa TKI-rahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta ja olevansa sitoutunut Suomen jäsenyyteen EU:ssa ja Natossa.
Teknologiateollisuus ilmoittaa olevansa sitoutunut väistyvän hallituksen määrittelemään tavoitteeseen tehdä Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Teknologiateollisuus linjaa myös, että Suomen pitää nousta houkuttelevaksi kasvavan maahanmuuton maaksi.
– Tarvitsemme Suomeen nykyiseen tasoon verrattuna enemmän kuin tuplaten työmaahanmuuttoa, jos haluamme turvata hyvinvointiyhteiskuntamme jatkuvuuden, Teknologiateollisuus kirjoittaa.
Lue myös: Suomen hoitajapulaa yritetään taklata maahanmuutolla – kaksi tekijää houkuttivat Darlenen Hong Kongista Suomeen
Greenpeace perää hakkuiden vähentämistä
Vihreä siirtymä ja hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä on myös ympäristöjärjestö Greenpeacen päällimmäisenä huolenaiheena. Maajohtaja Touko Sipiläinen vastailee Orpon kysymyksiin tviittiketjussaan. Hän kirjoittaa, että metsätalouden tulevaisuus on täysin riippuvainen siitä, onnistuuko se sopeutumaan hiilinielujen romahduksen ja Suomen kansainvälisten luontositoumusten asettamiin realiteetteihin.
– Nieluromahduksen korjaaminen edellyttää hakkuumäärien vähentämistä. Tästä on varsin laaja konsensus. Luontokadon pysäyttäminen edellyttää myös kaikkien jäljellä olevien vanhojen valtionmetsien suojelua, Sipiläinen perää.
Lääkäriliitto vaatii kannanotossaan tehokkaita toimia hoitojonojen purkamiseksi ja lääkäriinpääsyn parantamiseksi.
– Suomalaisen terveydenhuollon hoidon saatavuus on eurooppalaiseen tasoon verrattuna surkea, liitto tuomitsee.
Suomalaisten terveyttä pitäisi myös parantaa vaikuttamalla elämäntapoihin, esimerkiksi terveysperusteisellä verotuksella.
Samaa ratkaisua kannattaa omassa vastauksessaan myös Suomen sosiaali ja terveys Soste. Järjestöllä on myös ehdotus Orpolle, miten hallinnon ja byrokratian aiheuttamaa taakkaa pitäisi keventää.
– Sosiaaliturvaetuuksien hakemista on selkeytettävä ottamalla käyttöön etuusehdotus. Monimutkaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä tuen hakeminen voi olla vaikeaa. Siksi kaikki eivät saa sitä apua, johon heillä on oikeus, Soste esittää.
Lue myös: Hoitojonoista karuja lukuja: Yliajalla odottavien potilaiden määrä on ortopediassa monikymmenkertaistunut muutamassa vuodessa
Työryhmät hätiin
Järjestöjen lisäksi liikkeelle ovat lähteneet myös yksittäiset politiikan harrastajat, kuten vihreiden pitkän linjan vaikuttaja Osmo Soininvaara. Hän listaa keskeisiksi tavoitteiksi blogissaan matalapalkkatuen pienipalkkaisille ja aluepoliittisen välineistön purkamisen "pekkarointien" purkamiseksi.
– Käsitykseni ilmastokysymyksistä varmaan arvaatkin, joten ei siitä sen enempää, Soininvaara summasi.
Vinkkejä vastausten parissa vielä ähräävillä tarjoilee myös toinen vihreä veteraani. Pekka Sauri jakoi Twitterissä pilakuvan, jossa terassille kaipaava puoluevirkailija on keksinyt yleispätevän vastauksen kaikkiin Orpon kysymyksiin.
– Äh, vastasin loppuihin, että "tämän kysymyksen selvittämiseen tulee nimittää työryhmä", virkailija sanoo.
KATSO VIDEO: Näin hallitustunnustelut alkoivat eduskunnassa.
25:55