Suomen hoitajapulaa yritetään taklata maahanmuutolla – kaksi tekijää houkuttivat Darlenen Hong Kongista Suomeen

9:18imgDarlene on yksi Mehiläisen rekrytoimista hoitajista. Katso hänen ja Mehiläisen henkilöstöjohtajan haastattelu tästä!
Julkaistu 21.03.2023 20:03

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Suomen väestö ikääntyy valtavaa vauhtia, ja hoivan tarve on kovempi kuin kenties koskaan. Hoitoalalla on kuitenkin vakava työvoimapula.

Voisiko maahanmuutto olla yksi ratkaisu haasteeseen?

Mehiläinen on tarttunut haasteeseen perustamalla vuonna 2020 tytäryhtiön, joka etsii kansainvälisesti hoitajia töihin.

– Pääasiassa etsimme Suomesta hoitajia. Mutta totta kai meidän on löydettävä osaajia myös ulkomailta. Tällä hetkellä meille tulee esimerkiksi tänä vuonna noin kolme ja puolisataa hoitajaa Singaporen ja Hong Kongin kautta meidän tytäryhtiömme rekrytoimana, sanoo Mehiläisen henkilöstöjohtaja Tatu Tulokas.

Ilmainen koulutus ja oppisopimus houkutteli Darlenen Suomeen

Yritysten tulee soveltaa tarvehankintaa rekrytoidessaan ulkomailta. Yhteistyö viranomaisten kanssa on tiivistä.

– Oli hyvä mahdollisuus tulla Suomeen, perustelee Mehiläisessä työskentelevä lähihoitaja Darlene Dagohoy Suomeen tuloaan.

Dagohoy kertoo saanneensa ilmaisen koulutuksen lähihoitajana työskentelyä varten, mikä oli yksi syy tulla Suomeen.

– Opiskelin suomen kieltä ja hoitotyötä Hong Kongissa ennen kuin tulin tänne. Suomessa minulla oli kuukauden työharjoittelu. Sitten pystyin jatkamaan opiskelua työpaikalla oppisopimuksella, kertoo Dagohoy.

Lue myös: Maahanmuuttovirastolle tyly palautevyöry mongolialaisen hoitajan tapauksesta – ylijohtaja: "Hyvin kriittistä, hyvin suoraan ja hyvin paljon"

VTV: Ulkomaisten rekrytoinnissa epäeettisiä piirteitä

Maahanmuuttajien rekrytointi hoitotyöhön on kuitenkin saannut myös osakseen kritiikkiä.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvioinut, että ulkomaisten sairaanhoitajien rekrytointi sisältää epäeettisiä piirteitä. Yksi esille nouseva ongelma on muun muassa se, että työhön ulkomailta rekrytoitu ei pääse tekemään koulutustasoaan vastaavaa työtä.

– Me rekrytoimme lähtökohtaisesti sellaisia henkilöitä, jotka tulevat hoiva-alan taustasta. Koulutamme heidät hoiva-avustajiksi, jonka jälkeen he opiskelevat lähihoitajiksi. Pieni osa on myös alun perin sairaanhoitajia. Mutta tätä kautta me varmistamme sen, että koulutamme ihmisiä niihin tehtäviin, mihin he itse haluavat ja tietävät, mihin he tulevat, kertoo Tulokas.

Tulokkaan mukaan sairaanhoitajat eivät aina pääse tekemään sairaanhoitajan töitä, sillä opintojen hyväksilukuun liittyy haasteita. Sairaanhoitajat voivat siis joutua tekemään lähihoitajan ja hoiva-avustajan töitä.

– Meillä on hyvin vähän sairaanhoitajia. Mutta totta kai toivomme, että monet, kuten esimerkiksi Darlene, kouluttautuvat eteenpäin.

Lue myös: Keva: Suomessa lähes 17 000 sairaanhoitajan vaje – hoitajapula kaksinkertaistui kahdessa vuodessa

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto