Liian vähäisen unen vaarat ovat tutkittuja ja todellisia, joten unelle kannattaa varata aikaa ja siihen kannattaa panostaa. Hyvin nukkuneena olet tyynempi ja keskittymiskykyisempi.
Puhelimen sininen valo ja televisio ovat tutkitusti haitaksi kehon nukahtamishormonille, muistuttaa Men's Health. Melatoniini säätelee kehon uni-heräämissykliä.
Kirja ja himmeä, lempeä lukuvalo ovatkin parempi vaihtoehto sängyssä kuin älypuhelin tai televisio.
Toisaalta monikaan ei ajattele, että makuuhuoneen kokonaisvalaistuksellakin on merkitystä. Jos herää yöllä käymään vessassa ja laittaa kirkkaan valon päälle, uudelleen nukahtaminen saattaa siirtyä.
Myös lepotauot arjessa auttavat
Vain uni voi tarjota mielelle ja keholle ne välttämättömimmät palautumiskeinot, joita jokainen tarvitsee voidakseen hyvin. Muun muassa kognitiivinen palautuminen ja hormonitasapaino edellyttävät kunnollisia yöunia.
Lue myös: Nämä oireet kertovat siitä, että nukut liian vähän
Toisaalta National Sleep -säätiö muistuttaa, että myös lepo tarjoaa monia unen tapaisia hyötyjä, kuten vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Arjessa lekottelu on siis unen ohella erittäin suositeltavaa. Rentoutuneempana ihminen lisäksi yleensä nukkuu paremmin.
Raivaa sänky tyhjäksi: lapset ja lemmikit omiin peteihin, työt töihin
Jos oma sänky on sekä toimisto, lemmikkien peti että lasten kanssa jaettu vuode, nukahtaminen on eittämättä hankalaa.
Yleinen levottomuus sängyssä lojuvien tavaroiden, tietokoneen ja kuolaavan lemmikin muodossa vie nukahtamiseen tarvittavaa rauhallista mielialaa aina vain kauemmas. Siksi työt tulisi jättää töihin, lemmikille ostaa oma peti ja opettaa lapsi nukkumaan omassa sängyssään.
Vauvallekin voi ostaa esimerkiksi parisängyn viereen laitettavan pienen sivuvaunusängyn, jotta vanhemmilla on rauhallisempi tila nukkumiseen.
Lue myös: Lyhentynyt yöuni on epäterveellistä – näin ehkäiset unettomuushäiriöitä
Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!
Lähde: Menshealth