Ilmastonmuutos aiheuttaa muun muassa pidempiä kesiä, mutta nyt tutkijat ovat havainneet yllättäviä muutoksia myös eläinten käyttäytymisessä, kertoo The Independent.
Yksi näistä on hämähäkkien ”vauvakuume”. Uusi tutkimus paljastaa, että eräät hämähäkkilajit, kuten Suomessakin tavattavat susihämähäkkilajit, sopeutuvat jo uusiin olosuhteisiin arktisella alueella.
Ennen susihämähäkit ovat kantaneet kesän aikana vain yhtä munia sisältävää pussia. Nykyään niitä voi olla kesän aikana kaksi, joista molemmat kuoriutuvat.
Vastaavaa käytöstä ei ole tavattu arktisella alueella aiemmin
Tutkimusta on tehnyt Aarhusin yliopiston Arktisen tutkimuksen keskus ja Biotieteen osasto. Toke Høyen johtaman tutkimusryhmän mukaan muutoksia esiintyy myös selkärangattomilla eläimillä.
Susihämähäkkilajeista on kerätty dataa lähes 20 vuoden ajan. Grönlannin ekosysteemin tarkkailuohjelman tutkijat ovat napanneet hämähäkkejä ja laskeneet näiden kantamia munia sisältäviä pusseja eri vuodenaikoina.
Selvisi, että joinakin kesinä hämähäkit todella tuottivat enemmän kuin yhden jälkeläisiä sisältävän pussin. Ilmiö on tyypillinen lämpimissä maissa, mutta sitä ei ole aiemmin tavattu arktisilla alueilla.
– Meillä ei ole koskaan ollut näin pitkälle johtavaa dataa hämähäkeistä arktisella alueella. Tutkimuksemme osoittaa, miten pienet eläimet sopeutuvat ilmastonmuutokseen, Høye sanoo tutkimuksessa.
"Voimme vain spekuloida miten ekosysteemimme voi muuttua"
Mitä nopeammin lumi häviää maasta, sitä laajemmin hämähäkit pääsevät lisääntymään. Siten ne voivat tuottaa myös toisen jälkeläiskatraan.
– Näitä todisteita ei ole aiemmin dokumentoitu. Ne osoittavat, että ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi arktisen alueen hyönteisiin, Høye kertoo.
Susihämähäkit ovat saalistajia, jotka syövät pieneliöitä. Jos arktisella alueella on pian enemmän hämähäkkejä kuin aiemmin, se voi vaikuttaa myös muihin ravintoketjuihin.
– Voimme vain spekuloida kuinka ekosysteemimme voi tämän seurauksena muuttua, tutkimuksen johtaja varoittaa.