Hamas: Israelin vaatimukset ja hyökkäys Rafahiin jumiuttaneet aseleponeuvottelut

Israelin puolustusministerin kommentit Gazan tulevaisuudesta nostattivat poliittisen myrskyn.

Israelin vaatimukset ja Rafahiin kohdistuva hyökkäys ovat jumiuttaneet aseleponeuvottelut, syyttää äärijärjestö Hamasin johtoon kuuluva Ismail Haniyeh. Asiasta kertovat muun muassa qatarilaismedia Al-Jazeera ja israelilaislehti Haaretz.

Israelin lisäykset Qatarin ja Egyptin välittämään sopimukseen ovat Haniyehin mukaan pysäyttäneet neuvottelujen etenemisen. Hänen mukaansa Israel myös vaarantaa sotatoimillaan panttivankien turvallisuuden.

Haniyeh sanoi myös, että Hamas aikoo olla osa Gazan tulevaa hallintoa, ja lupasi hylätä kaikki ehdotukset, joissa järjestö ei ole mukana. Haniyehin mukaan Hamas vaatii edelleen, että aseleposopimuksen tulee tuoda päätös taisteluille Gazan kaistalla.

Puolustusministerin ulostulo närkästytti

Gazan tulevaisuuden hallinnosta ei keskiviikkona ollut havaittavissa yksimielisyyttä myöskään Israelin puolella. Puolustusministeri Yoav Gallant sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana, ettei Gazaan pidä perustaa sotilashallintoa tai hallintoa, jossa asevoimat olisi mukana.

– Siviili-sotilashallinto Gazassa on paha ja vaarallinen vaihtoehto Israelin valtiolle, Gallant sanoi Haaretzin mukaan.

– En tule hyväksymään sotilashallinnon luomista Gazaan, hän jatkoi.

Hänen mielestään edellä mainitun kaltainen ratkaisu muodostuisi pääpyrkimykseksi Gazassa.

– Me maksaisimme siitä verellä ja uhreilla -- ja sillä olisi raskaat taloudelliset kustannukset, Gallant kuvaili.

Gallant kehotti pääministeri Benjamin Netanjahua julistamaan muun muassa, että Gazan kaistalle ei tule siviili-sotilashallintoa. Gallant peräänkuulutti myös, että Israel pyrkisi edistämään vaihtoehdon löytämistä Hamasin hallinnolle.

– Hamasin jälkeinen päivä saavutetaan vain, kun palestiinalaiset toimijat ottavat Gazan hallintaansa kansainvälisten toimijoiden kanssa ja perustavat vaihtoehdon Hamasin hallinnolle, Gallant sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ministerit vaativat Gallantin eroa

Puolustusministerin ulostulo sai heti tyrmäävän vastaanoton, kun esimerkiksi oikeusministeri Yariv Levin sanoi, ettei Israel tule luovuttamaan Gazan hallintaa palestiinalaishallinnolle, joka hallinnoi esimerkiksi miehitettyä Länsirantaa.

Vielä Leviniä jyrkemmin asiaa kommentoivat Israelin äärioikeistolainen kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir ja viestintäministeri Shlomo Karhi. Kaksikko viestitti vaativansa Gallantin eroa.

– Tällainen puolustusministeri täytyy vaihtaa, jotta sotatavoitteet saavutetaan, Ben-Gvir sanoi.

Karhi puolestaan sanoi, että niin kauan kun Gallant on puolustusministeri, Gazan sotilashallinto toden totta on huono vaihtoehto. Tilanne voidaan viestintäministerin mukaan kuitenkin korjata.

Pääministeri Netanjahu puolestaan kommentoi, että niin kauan kun Hamas on olemassa, mikään muu toimija ei tule hallitsemaan Gazaa.

– Kaikkein vähiten palestiinalaishallinto, hän lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat