Hamas syyttää Netanjahun yrittävän estää aseleposopimuksen

Hamas syyttää Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun yrittävän estää Gazan aseleposopimuksen. 

Hamas esitti syytöksensä sen jälkeen, kun Netanjahu itse oli syyttänyt äärijärjestön torjuvan kaiken neuvotteluissa.

Netanjahu on vaatinut, että Israelin on voitava jättää joukkoja Gazan ja Egyptin rajalle. Hänen mukaansa joukot ovat välttämättömiä, jotta Hamas ei voi aseistautua uudelleen.

Hamas sen sijaan vaatii yhä Israelin vetäytyvän täysin Gazasta ja torstaina järjestö sanoi, että Netanjahu pyrkii raja-aluevaatimuksillaan estämään sovinnon saavuttamisen.

Hamasin mukaan uutta sopimusta ei tarvita, sillä he sopivat kuukausia sitten Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hahmottelemasta aselevosta.

– Emme tarvitse uusia ehdotuksia, ryhmä sanoi viestipalvelu Telegramissa.

– Varoitamme joutumasta Netanjahun ja hänen temppujensa ansaan, sillä hän hyväksikäyttää neuvotteluja pitkittääkseen aggressiota kansaamme vastaan, Hamasin lausunto jatkui.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Matthew Millerin mukaan Yhdysvaltain hallinto uskoo, että on keinoja ratkaista umpikuja.

Qatar: Israel vääristelee tosiasioita

Netanjahuun on kohdistunut jälleen kovaa painetta saada maaliin sopimus, joka vapauttaisi Gazassa vielä olevat panttivangit. Israelin viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että Gazasta oli löytynyt kuuden kuolleen panttivangin ruumiit.

Israelissa useissa kaupungeissa järjestetyissä mielenosoituksissa Netanjahun vastustajat ovat syyttäneet häntä panttivankien kuolemista. Mielenosoittajien mukaan pääministeri ei ole suostunut tekemään tarvittavia myönnytyksiä aseleposopimuksen solmimiseksi.

– Odotamme vain heidän palaavan luoksemme, elossa, ei arkuissa, sanoi Anet Kidron.

Netanjahu sanoi, että aseleponeuvotteluissa on vielä auki asioita liittyen palestiinalaisvankeihin, joita Israel vaihtaisi Gazassa oleviin panttivankeihin.

Aseleponeuvottelujen keskeinen välittäjä Qatar sanoi tiistaina, että Israelin lähestymistapa pohjautuu pyrkimykseen vääristellä tosiasioita ja johtaa maailman yleistä mielipidettä harhaan toistamalla valheita.

Qatarin ulkoministeriön mukaan tämänkaltaiset toimet johtavat viime kädessä rauhanpyrkimysten kaatumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat