Helman pituus ja hameen malli voivat taikoa sääristäsi joko todellista tanakammat tai hoikemmat.
Lyhyt ei voi käyttää maksimekkoa, eikä paksu minihametta, ja midi-helma taas ei pue ketään. Pyh!
On aika heittää luulot romukoppaan. Otimme selvää, millainen hameen malli ja helma pukee parhaiten mitäkin vartalomallia – ja miten hankalammankin hamemallin voi pukea imartelevasti. Apuna toimi Helsingin Stockmannin pukeutumisneuvoja Milja Ahokas.
Minihame
Kaikille naisille löytyy sopiva minihame, Ahokas vakuuttaa. Pituutta tärkeämpää on kiinnittää huomiota hameen malliin ja omien säärten muotoon ja mittasuhteisiin.
Useimmiten poikamaiselle vartalolle tai Y-vartaloiselle sopivat parhaiten A-linjaiset minihameet eli niin sanotut skater-hameet.
Kapea minari sen sijaan pukee tiimalasivartaloa. Helma ei kuitenkaan saisi katkaista säärenlinjaa kaikkein leveimmältä kohdalta: vesirajahameen sijaan kannattaa siis valita aavistuksen pidempi malli.
Usko tai älä, mutta Ahokkaan mukaan sääret voivat olla myös liian hoikat ja gasellimaiset, jolloin lyhyt minihame voi saada kantajansa näyttämään "hämähäkkimäiseltä". Pitkäsäärisen kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisuuteen ja mittasuhteisiin valitsemalla esimerkiksi hameen päälle päättyvä pusero, hieman pidempi mallinen minihame tai yhdistämällä sääret paljastava minari esimerkiksi mataliin saappaisiin tai nilkkureihin.
Moni ajattelee, että sääriä korostava minihame tarvitsee parikseen korkokengät. Tosiasiassa minihameen pariksi sopivat matalat kengät, jotka tasapainottavat muuten paljastavaa asua.
Perushame
Polveen asti ulottuva helma on helppo ja varma valinta, mutta ei aina se imartelevin vaihtoehto. Mikäli sääret ovat tasapaksut, voi polven kohdalta säärilinjan katkaiseva hame saada jalat näyttämään vielä pötkömäisemmiltä. Silloin helma, joka päättyy hieman polven yläpuolelle, tuo säären muodot paremmin esiin.
Lyhytsäärisen naisen kannattaa suosia perushametta tai minihametta, erityisesti kepeitä ja halkiollisia malleja, Ahokas kertoo.
Parhaalta perushame näyttää korollisten kenkien kanssa. Vyötärö pääsee esiin, kun et laske paidan helmaa roikkumaan hameen päälle.
Midihame
Midi-helma ulottuu pohkeeseen ja katkaisee siten säären linjan, joten sen on ajateltu olevan automaattisesti epäimarteleva valinta. Paksupohkeisten ei kannatakaan ryhtyä katkomaan hametta puolisääreen, mutta mikäli sääret ovat solakat, voit käyttää trendikästä midihametta huoletta.
Hoikat nilkat paljastava midihame voi itse asiassa olla todella imarteleva. Ahokkaan mukaan paras mitta midihameelle onkin joko juuri pohkeiden leveimmän kohdan ylä- tai alapuolella.
Pidempi hameenhelma voi toimia myös lyhytsäärisellä, kunhan materiaali on kevyttä. Erityisen imarteleva se on naisilla, joiden polvet eivät suorassa seisoessa kohtaa toisiaan.
Luo säärille pituutta yhdistämällä midihame korkoihin. Iltapukeutumisessa sirokärkiset korkkarit tai vapaalla vaikkapa 1970-luvun henkiset korkosaappaat sopivat mainiosti midihameen pariksi! Umpinaiset avokkaat ja loaferit tekevät hameesta mummomaisen.
Maksihame
Maksimitta on toinen hankalaksi koettu hameen pituus. Erityisesti lyhyet naiset pelkäävät hukkuvansa pitkien helmojen alle. Helmat kannattaakin lyhentää tarvittaessa, ettei niihin kompuroi, mutta oman pituuden takia ei tarvitse hylätä pitkää mittaa tyystin.
Maksimekko pääsee toki hyvin oikeuksiinsa pitkän ja solakan naisen yllä, mutta hyvin laskeutuva, suoralinjainen maksi luo lyhyemmällekin naiselle solakan, pitkänomaisen siluetin. Mitä leveämpi ja lyhyempi maksimekon kantaja on, sitä kaapumaisempi vaikutelmasta voi tulla.
Ahokas neuvoo lyhyttä naista yhdistämään maksihameen samansävyiseen yläosaan yhteinäisen linjan luomiseksi. Vyötärö kannattaa tuoda esille ja myös empire-linja voi näyttää pitkässä mekossa hyvältä. Pitkäselkäinen voi pukea maksihelmat vaikkapa lyhyehkön neuletakin tai jakun pariksi.
A-malli
Klassinen A-mallinen hame on yksi imartelevimmista hameen malleista. Leveä helma piilottaa kätevästi leveät lanteet, tuhdit reidet ja mahdolliset makkarat – tai kurvien puutteen. Varmista kuitenkin, että hame istuu moitteettomasti vyötäröltä!
Kurvikkaan naisen kannattaa pukea puseron helma A-mallisen hameen vyötärön alle ja valita kevyt, hyvin laskeutuva hameen materiaali.
A-malli imartelee Y-vartaloisia ja kapealanteisia naisia, jotka kaipaavat alaosaan lisää muotoa.
Kynähame
Kapea kynämalli on ollut muodikas valinta jo pitkään. Ahokkaan mukaan se toimii parhaiten suhteellisen pitkäsäärisillä naisilla, mutta pitkäselkäisille se ei sovi niin hyvin.
Kapea hame sopii myös kurvikkaille ja voi korostaa kauniisti lantion kaarta. Vältä kuitenkin Kurvi-Kim vaikutelma ja varmista, että hame laskeutuu kauniisti suoraan lantiolta. Liian tiukka kynähame ei luo vaikutelmaa seksikkäästä sihteeristä vaan ainoastaan makkarankuoressa kituvasta naisparasta.
Kynähame näyttää upealta erityisesti korkokenkien parina.
Tulppaanihelma
Lanteilta leveä ja aavistuksen alhaalta kapeneva hame pukee hoikkia, kapealanteisia ja Y-vartaloisia. Ahokkaan mukaan myös naiset, joilla on vahvat reidet, voivat näyttää upeilta tulppaanimallisessa hameessa, joka piilottaa paksut reidet mutta paljastaa polvet.
Merenneitohelma
Alhaalta levenevä merenneitohelma korostaa lantion kaarta ja on siten hyvä valinta niille, jotka kaipaavat lisää muotoa lanteille. Jos taas haluaa häivyttää päärynävaikutelmaa, kannattaa valita päälleen jotain muuta.