Haminan akkutehtaan päästöt huolestuttavat Itämeren suojelijoita, osapuolet napit vastakkain Huomenta Suomessa

Haminan akkumateriaalitehdas sai ympäristöluvan laajasta vastustuksesta huolimatta. Itämereen tulee päätöksen seurauksena päätymään suuria määriä natriumsulfaattia ja alumiinia. Puhtaan meren puolesta ry vastustaa lupaa edelleen, ja on kerännyt adressilleen jo yli 63 000 allekirjoitusta.

Vapaaehtoistyöhön perustuvan Puhtaan meren puolesta ry:n adressi vastustaa Haminan akkumateriaalitehtaan saamaa ympäristölupaa.

– Sanoisin, että tässä on syntynyt kansanliike. Adressilla on jo yli 63 000 allekirjoitusta, kertoo Huomenta Suomen haastattelussa Puhtaan meren puolesta ry:n hallituksen jäsen Outi Lankia Huomenta Suomen haastattelussa.

Lankia painottaa, että akkumateriaalitehtaan tulisi ottaa natriumsulfaatti talteen eikä laske sitä meriveteen. 

– Meitä huolestuttaa se, että Itämerestä tehdään kaatopaikka. Ei ole tämän päivän hengen mukaista, että materiaali, jota voisi hyötykäyttää, dumpataan Itämereen. 

Mereen päätyisi Lankian sanojen mukaan valtavia määriä natriumsulfaattia ja alumiinia joka päivä.

– Natriumsulfaattia ja alumiinia ei puhdisteta lainkaan ja niiden yhteismäärä on yli 142 000 tonnia vuodessa. 

Myös MTV Uutisten aiemmin haastatteleman meriasiantuntijan mielestä mereen ei pitäisi päästää mitään, vaan tarpeellista olisi rakentaa suljetun kierron laitos.

– Nämä aineet ovat happamia eli ne voivat heiluttaa meren tasapainoa, happamuustasapainoa, joka on jo valmiiksi heikko. Lisäksi se voi aiheuttaa hapettomuutta, sanoi Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö ja meribiologi Juha Flinkman.

"Adressi antaa väärän kuvan"

Akkuteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pia Vilenius painotti Huomenta Suomessa, että Itämeri ei ole akkuteollisuuden kaatopaikka.

– Näin ei ole, eikä näin ole tarkoitus tehdä. Me emme varsinaisesti laske jätteitä mereen, Vilenius sanoo. 

Vileniuksen mukaan adressi antaakin väärän kuvan.

– Annetaan ymmärtää, että jätevedet lasketaan puhdistamattomina veteen. Se ei pidä paikkaansa. 

Natriumsulfaatti voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lannoitteena. Vileniuksen mukaan nykymenetelmillä sen talteenotto ei kuitenkaan olisi kannattavaa. Hänen mukaansa teknis-taloudellisesti tehokas käsittely on vasta kehitteillä. 

– [Natriumsulfaatin] kiteyttäminen tarkoittaa, että liuoksesta haihdutetaan vesi pois. Se vaatii todella paljon energiaa. 

– Tällä kyseisellä laitoksella on hyvin tarkat energiatehokkuusmääräykset, joten ei ole tarkoituksenmukaista lisätä energian käyttöä, Vilenius kertoo.

Puhtaan meren puolesta ry:n adressi on tarkoitus liittää hallinto-oikeudelle lähtevään valitukseen. Kahden viikon päästä adressi luovutetaan myös ympäristöministerille. 

Lue myös:

    Uusimmat