Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristölupa nostatti kansanliikkeen – adressissa 67 000 nimeä

0:21img
Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristölupaa koskeva adressi luovutettiin ministereille Pikkuparlamentissa.
Julkaistu 20.03.2024 19:44
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Haminaan tulossa olevan akkukemikaalitehtaan ympäristölupa on nostattanut kansanliikkeen. Tehtaan saamaa ympäristölupaa vaaditaan peruttavaksi.

Tänään ympäristöministerille ja omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille luovutettiin adressi, joka vaati yli 67 000 allekirjoituksen voimalla, että akkukemikaalitehtaan ympäristölupa nykymuodossaan peruttaisiin.

Adressin allekirjoittajat eivät vastusta itse tehdasta, mutta he vaativat, että ympäristölupa on harkittava uudestaan. Luvan mukaan tehdas saa päästää Haminan edustalle Itämereen satoja tonneja sulfaattia. Lupa sallii sijoittaa 99,5 prosenttia tuotannon jätteistä Suomenlahteen.

Allekirjoittajat korostavat, että vihreää siirtymää ei saa tehdä ympäristön kustannuksella niin, että ongelmat siirtyvät paikasta toiseen, mutta eivät vähene.

Tehtävissä oleva temppu

Jo nykyisellään on olemassa teknologiaa, jolla sulfaatin voi erottaa jätevedestä. Sulfaatti on lannoitteiden raaka-aine.

Adressia ministereille luovuttamassa ollut Puhtaan meren puolesta -yhdistyksen Outi Lankia nosti esiin esimerkkejä Ruotsista, Yhdysvalloista ja Australiasta, missä sulfaatti otetaan talteen ja hyödynnetään.

Esimerkiksi Ruotsissa Örnsköldsvikissä lannoitevalmistaja Cinis Fertilizer hyödyntää akkumateriaalitehtaan jätteet raaka-aineena ja lannoitetehdas on juuri aloittanut toimintansa.

Varovainen vastaanotto

Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) ottivat vastaan erittäin tiheästi printatut yli 67 000 nimeä sekä 1200 sivua kommentteja.

Akkumateriaalitehtaan ympäristöluvasta on tehty valitus, jonka liitteenä samaiset allekirjoitukset ovat. Ministeri Mykkänen muistutti kuulijoita vallan kolmijako-opista ja  sanoi, ettei hän ministerinä voi ryhtyä tuomioistuinta neuvomaan.

Lue myös: Maailman ilmatieteen järjestö: Viime vuosikymmen mittaushistorian kuumin – "Maapallo lähettää hätäviestiä"

Tuoreimmat aiheesta

Ympäristö