Haminaan Kymenlaaksoon loppuviikosta saapunut mursu voi pysytellä alueella vielä jonkin aikaa, arvioi merinisäkkäitä tutkinut erityisasiantuntija Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta STT:lle.
Haminalaiset alkoivat torstaina tehdä havaintoja poikkeuksellisesta merinisäkkäästä, kun kaupungin rantavesissä havaittiin täysikasvuinen mursu. Perjantaina mursu levähti venerannassa, ja Kaakkois-Suomen poliisi eristi eläimen lepopaikan, jotta se sai makoilla rauhassa. Poliisin arvion mukaan alueen eristys piti.
Lauantaina mursu polski jälleen merelle iltapäiväkahden aikoihin, noin parinkymmenen tunnin unen jälkeen. Erityisasiantuntija Loisa arvioi, ettei mursu ole vielä lähtenyt kovin pitkälle.
– Aika mielenkiintoisen näköinen otus, tuollainen mursu Itämeren matalien lahtien pohjukassa, lauantaina merinisäkkään Haminassa nähnyt Loisa sanoi.
Perjantaina mursu näytti jo olevan matkalla ulapalle, mutta palasikin tutulle paikalle.
Eläinlääkäri: Mursu ei ollut nääntynyt tai voipunut
Haminan ja Kotkan alueen valvontaeläinlääkäri Jenni Hyväkkä kävi tarkastamassa naarasmursun voinnin lauantaina aamupäivällä, kun eläin nukkui. Hyväkän arvion mukaan eläin näytti ruumiinkunnoltaan hyvältä.
– Se ei ollut nääntynyt, voipunut eikä laihankaan näköinen, hän sanoi.
Myös Hyväkkä pitää mahdollisena, että eläin vielä näyttäytyy lähipäivinä varsinkin, jos se on löytänyt itselleen sopivan ruoka-apajan lähistöltä. Mursut tonkivat ravinnokseen pääasiassa simpukoita ja muita nilviäisiä meren pohjasta.
Mursun aiheuttama vilinä oli alueella viikonloppuna Hyväkän mukaan suurta, mutta jo perjantaina oli nähtävissä, ettei se ihmispaljouden vuoksi uskaltanut rantautua. Mursun lepopaikka eristetään myös vastedes, jos se vielä rantautuu ihmisten lähelle. Hän ymmärtää uteliaisuuden, jonka harvinainen eläin aiheutti.
– Kauempaa kun katsoi, niin näytti kuin siellä olisi ihan valtava norsu maannut kyljellään.
Poliisi pyytää soittamaan hätänumeroon 112, jos mursu rantautuu jälleen lähelle ihmisasutusta. Sitä ei pidä lähestyä.
"Annetaan mursun olla rauhassa"
Helsingin Sanomien haastatteleman tutkijan Rune Aaen mukaan Haminan yksilö on luultavasti sama, josta on viime kuukausina tehty havaintoja eri puolilta Itämerta. Erityisasiantuntija Loisan mukaan mursu on Itämerellä niin harvinainen, että kyseessä on todennäköisesti samainen yksilö.
Loisa ei lähde arvioimaan, kuinka pitkään mursu voi selviytyä näin kaukana luonnollisesta ympäristöstään.
– Jos se löytää hyvän ruokailu- ja lepäilypaikan, voi alue kelvata vielä pidempäänkin, Loisa sanoi.
Hänen mukaansa suurin riski mursun selviytymiselle on tällä hetkellä ihminen. Loisa neuvoo kiinnostuneita pysymään eläimestä hyvän etäisyyden päässä, jos se päättää vielä rantautua.
– Annetaan mursun olla rauhassa, niin mursu antaa meidänkin olla rauhassa.