Kemijoesta Tervolasta löytyi maanantaina harvinainen vieras, kun paikalliset huomasivat kuutin lekottelevan kivellä keskustan tuntumassa.
Hylkeen poikanen oli ilmeisesti matkannut 40 kilometrin matkan Perämereltä Tervolaan asti.
Riistanhoitoyhdistyksen edustaja otti kuutin kiinni ja vei sen paikalliselle eläinlääkärille tarkistettavaksi. Hyväkuntoiselta vaikuttanut kuutti vietiin tarkistuksen jälkeen takaisin mereen.
Tapauksesta kertoi ensin Yle. Ylen mukaan kuutista ei tehty tarkkaa lajimääritystä, mutta sen arveltiin olevan itämerennorpan poikanen.
Epäselvää on, miten kuutti pääsi kulkemaan kymmenien kilometrien matkan, jonka varrelle mahtuu kaksi voimalaitospatoakin.
Poikasia löydetty kaukana merestä aiemminkin
Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä muistaa tältä vuosikymmeneltä muutaman vastaavan tapauksen. Tuolloin hylkeet ovat olleet niin huonossa kunnossa, että ne on tuotu eläinpuistoon hoitoon.
Yhdessä tapauksessa hyvin laiha harmaahylje löydettiin seitsemän kilometrin päästä rannalta huhtikuun alussa. Toisessa tapauksessa taas itämerennorppa oli harhautunut kolmen ja puolen kilometrin päähän rannikolta.
– Kumpikin oli poikasia ja aika nälkiintyneitä, Heikkilä sanoo.
"Nuoret tekevät pöllöyksiä kaikilla lajeilla"
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Mervi Kunnasranta arvelee Kemijoen kuutin lähteneen erehdyksessä väärään suuntaan ja päätyneen siten niin kauas.
Kunnasranta kertoo, että vastaavia tapauksia sattuu nuorille hylkeille aina keväisin silloin tällöin.
– Nuoret liikkuvat, ja välillä osa niistä harhautuu, Kunnasranta sanoo.
– Nuorethan tekevät pöllöyksiä kaikilla lajeilla.
Kunnasrannan mukaan kyse on nuorille nisäkkäille tyypillisestä levittäytymisestä.
– Kun ei ole kokemusta elämästä, sitä saattaa joutua vähän vääriin paikkoihin. Joillekin käy näillä reissuilla huonosti. Ne, jotka palaavat, ovat yhtä kokemusta rikkaampia.
Kerran hylje löytyi suolammesta
Hylkeet voivat liikkua maata pitkin, mutta usein pitkän vaelluksen selittää puro tai oja, jota pitkin hylje on päässyt kulkemaan.
Kunnasranta muistaa kymmenen vuoden takaa tapauksen, jossa pienestä suolammesta löytyi norppa kymmenen kilometrin matkan päästä mereltä.
– Kun katsoi tarkasti karttaa, siinä oli puro, jota pitkin norppa oli päätynyt sinne, Kunnasranta sanoo.
Kunnasrannan mukaan norppa oli ilmeisesti viettänyt talven suolammessa, sillä se jäi keväällä kiinni kalastajan rantarysään.